Otvoren Bezbednosni forum

Prvi beogradski bezbednosni forum, koji će okupiti više od 300 domaćih i stranih političara i eksperata, otvoren prijemom u Starom generalštabu Vojske Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2011.

22:01

Default images

Forum je otvorila državna sekretarka u Ministarstvu odbrane Tanja Miščević, pozdravivši goste u ime ministra Dragana Šutanovca i ocenila da će trodnevni skup biti prilika da se razgovara o mnogim bezbednosnim izazovima pred kojima se svet nalazi.

"Bezbednosni izazovi su svuda oko nas i dužni smo da se sa njima nosimo. Imaćemo priliku da na Forumu razgovaramo sa mnogo ljudi o tome kako da odgovorimo na sve te izazove", istakla je Miščevićeva, obraćajući se prisutnim diplomatama, stranim vojnim zvaničnicima i predstavnicima nevladinog sektora.

Ona je posebno zahvalila nevladinom sektoru u Srbiji, rekavši da sa njim postoji veoma dobra saradnja.

Na Forumu će večeras biti održani prvi paneli - "Unapređenje energetske sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi", "Preokret u arapskom svetu i njegove posledice" i "Rusija i Evropa: Partneri ili suparnici".

Trodnevni skup, koji bi trebalo da odgovori na bezbednosna pitanja i izazove koji opterećuju region Zapadnog Balkana, ali i međunarodnu zajednicu, sutra će zvanično otvoriti predsednik Srbije Boris Tadić.

Beogradski bezbednosni forum, po ugledu na slične skupove u Briselu, Minhenu ili Bratislavi, organizovali su Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za beznednosnu politiku.

U Beogradu će se tokom trodnevnog foruma, uz učešće više od 70 stanih gostiju, raspravljati na teme kao što su: energetska bezbednost, nova uloga Turske, NATO-a i Rusije u Evropi, posledice promena režima na Bliskom istoku na Evropu, regionalna bezbednosna saradnja.
Sonja Liht (Foto: Tanjug)
Prvi beogradski bezbednosni forum biće prilika da Beograd dođe na mapu svetskih dešavanja na kojima se razgovara o strateškim temama, ocenila je večeras direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović.

Ona je izjavila Tanjugu da će poznati svetski stručnjaci na Forumu moći da daju svoje mišljenje o globalnim bezbednosnim problemima, kao i problemima drugih regiona.

Direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku rekla je i da će Forum imati posebne panele o ulozi NATO-a u Evropi i svetu i ulozi Rusije, kao potencijalne alternative.

"Biće i reči i o tome da li su Balkan i Srbija u njemu spremni da postanu partner NATO, da li kroz Partnerstvo za mir ili neki drugi način", navela je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: