Bramerc-Tadić: Odgovori o jatacima

Glavni haški tužilac Serž Bramerc rekao u razgovoru s Borisom Tadićem da je Tribunal sada zainteresovan za istragu ko je pomagao beguncima u izbegavanju pravde.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 13.09.2011.

14:10

Default images

Srbija je nakon godina saradnje sa Tribunalom pokazala da je demokratija privržena pravnom poretku i zajedničkim evropskim vrednostima, rekao predsednik Srbije.

Na pres konferenciji je Bramerc uzvratio konstatacijom da zatvaranje haškog poglavlja ne bi bilo moguće bez ključne političke Tadićeve podrške.

Bramerc je rekao da je Hag sada zainteresovan za istragu o tome ko je pomagao haškim beguncima u izbegavanju pravde, te da računa sa znatnom podrškom Srbije kako bi započeta suđenja bila privedena kraju, a Tribunal će obezbediti podršku za suđenja pred nacionalnim sudovima.

"Činjenica je da su ljudi za kojima je postojala poternica godinama izbegavali pravdu. Obaveza Srbije je bila da po izdavanju poternice uhapsi te ljude i mi želimo da znamo ko je odgovoran za to što se to nije ranije desilo", rekao je Bramerc.

Tadić je rekao da se sada istražuje ko je u proteklih 16 godina pružao podršku beguncima.

"Ja sam predsednik sedam godina i nisam imao izvršnu vlast da bih mogao da hapsim begunce. Za to vreme bilo je nekoliko vlada, ali u poslednje tri godine kada smo stvarno preuzeli odgovornost uspeli smo da uhapsimo preostale begunce", rekao je Tadić.

On je rekao da će Srbija nastaviti politiku pomirenja i da će obaviti istrage u vezi sa ratnim zločinima.

"Moramo učiniti veliki napor kako bismo pronašli tela onih koji su nastradali u ratnim sukobima i njihove porodice učiniti barem unekoliko mirnijim. Tako doprinosimo politici regionalnog pomirenja i razumevanja", rekao je Tadić i ocenio da je Srbija danas jedan od ključnih činilaca bezbednosti u Jugoistočnoj Evropi.

"Zašto još nije formirana komisija o trgovini organima?"

Tadić je izrazio zabrinutost zbog toga što još nije formirana komisija za istragu navoda o ilegalnoj trgovini ljudskim organima i istakao da se povećava sumnja u prave razloge sporosti u pokretanju istrage.

On je, na pitanje novinara da li je Srbija bilo kada u bilateralnim kontaktima sa zvaničnom Tiranom tražila ekshumacije na severu Albanije i pokretanje istrage u vezi sa ovim pitanjem, precizirao da istraga o ovim navodima ne obuhvata samo sever Albanije, već i Kosovo i druge teritorije.

Predsednik Srbije je naveo da Srbija nikada nije uputila takav zahtev Albaniji, jer istraga o trgovini ljudskim organima nije pitanje za nacionalna pravosuđa.

"Tu istragu moraju da vrše međunarodne institucije, a ne nacionalna istražna tela i zato smo i tražili od Saveta bezbednosti UN da istraga bude pokrenuta pod okriljem svetske organizacije", rekao je Tadić.

On je dodao da brine zato što prolaze meseci, a komisija za istragu nije formirana.

"Povećava se sumnja da iza sporosti u pokretanju istrage možda ima neki drugi razlog. Pratićemo i dalje taj proces", rekao je Tadić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: