"Osnovati park za medvede u Srbiji"

U etno-selu nadomak Zrenjanina medved usmrtio ženu. Policija ubila medveda. Vlasnik restorana popodne uhapšen. Potrebno osnivanje parka za medvede u Srbiji.

Izvor: B92

Sreda, 07.09.2011.

14:54

Default images

Medved je zaštitni znak etno-kompleksa Tiganjica i restorana "Trofej", desetak kilometara od Zrenjanina. Vlasnik restorana Z.O.(32) iz Zrenjanina je uhapšen.

Još nije poznato kako je došlo do toga da medved nasrne i usmrti 59-godišnju Veroniku S, koja je radila u tom etno-selu. Reporteri sa mesta nesreće prenose da je medved na nju nasrnuo dok ga je hranila.

Etno-kompleks Tiganjica konstruisan je u starom banatskom stilu i u njemu su prikazane verne replike banatskih kuća i način života od pre jednog veka.

Kako je navela policija, oko 12.30 sati medved je napao i usmrtio ženu koja je pokušala da ga nahrani, saopštila je policija.

Policijski službenik je iz službenog pištolja usmrtio medveda.

Uviđaj su izvršili istražni sudija Osnovnog suda u Zrenjaninu, zamenik Osnovnog javnog tužioca i službenici Policijske uprave Zrenjanin.
Nesreæa se dogodila kod restorana Trofej
Restoran "Trofej", kod kojeg se dogodila nesreća, temelj je života Tiganjice, a zaštitni znak poslednjih deset godina bio je mrki medved Miša, koji je tu odrastao.

Mediji su pre više godina pisali da je medved Miša "izbeglica". U Banat je navodno došao tokom devedesetih kada su ga ostavili vojnici, koji su ga usvojili pošto mu je majka stradala od nagazne mine.

Štampa je pisala i da su krajem 2004. godine švajcarska ambasada u Beogradu i Društvo za zaštitu životinja iz Đurđeva restoranu poklonili savremeni kavez za medveda, nakon što je u incidentu lakše povredio jednog 14-godišnjeg dečaka koji je proturio nogu kroz rešetke i probudio ga.

Iz Pasterovog zavoda, koji je nadležan za saniranje ozleda od životinja, ne veruju da je medved imao besnilo, jer ga u tom kraju poslednjih godinu dana nema.

"Iako je taj medved poznat i držan u kavezu godinama on nije promenio svoju ćud i napao je jednu ženu kada je mogao da je dohvati i nažalost naneo joj je tako duboke rane, strašne ugrize po rukama, nogama, trupu da su te rane bile vrlo brzo smrtonosne i ona je vrlo brzo preminula", naveo je Dušan Lalošević iz Zavoda.

"Više medveda u zatočeništvu nego na slobodi"

Napominjući da medvedi koji su odrasli u ovakvim zatvorenim uslovima nemaju mogućnost da se priviknu na prirodne uslove, iz Udruženja sloboda za životinje Srbije ukazuju na poražavajuću činjenicu da je Srbija inače jedina zemlja u regionu koja ima više medveda u zatočništvu nego u prirodi.

Snežana Milanović iz tog udruženja rekla je u Vestima B92 u 23 da je jedino rešenje problema specijalni park za medvede.

"Da li će država izgraditi sama, ili uz pomoć nekih međunarodnih organizacija, ali insistiramo na tome", navodi Milanovićeva.

Orka: Divljim životinjama nije mesto u restoranima

Orka, organizacija za poštovanje i brigu o životinjama, izuzetno žali zbog ovog događaja.

"Ovo je samo još jedan dokaz da divljim životinjama nije mesto u restoranima i etno parkovima. Divlje životinje se moraju držati u posebnim uslovima propisanim zakonom. Država mora što pre da počne da sprovodi Zakon o dobrobiti životinja i Pravilnik o držanju divljih zivotinja u zatočeništvu", navodi ta organizacija.

Orka naglašava da se ovom pitanju poklonila veća pažnja, današnja tragedija mogla je da bude sprečena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

174 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: