"Osnovati park za medvede u Srbiji"

Zrenjanin -- U etno-selu nadomak Zrenjanina medved usmrtio ženu. Policija ubila medveda. Vlasnik restorana popodne uhapšen. Potrebno osnivanje parka za medvede u Srbiji.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Medved je zaštitni znak etno-kompleksa Tiganjica i restorana "Trofej", desetak kilometara od Zrenjanina. Vlasnik restorana Z.O.(32) iz Zrenjanina je uhapšen.

Još nije poznato kako je došlo do toga da medved nasrne i usmrti 59-godišnju Veroniku S, koja je radila u tom etno-selu. Reporteri sa mesta nesreće prenose da je medved na nju nasrnuo dok ga je hranila.

Etno-kompleks Tiganjica konstruisan je u starom banatskom stilu i u njemu su prikazane verne replike banatskih kuća i način života od pre jednog veka.

Kako je navela policija, oko 12.30 sati medved je napao i usmrtio ženu koja je pokušala da ga nahrani, saopštila je policija.

Policijski službenik je iz službenog pištolja usmrtio medveda.

Uviđaj su izvršili istražni sudija Osnovnog suda u Zrenjaninu, zamenik Osnovnog javnog tužioca i službenici Policijske uprave Zrenjanin.

Restoran "Trofej", kod kojeg se dogodila nesreća, temelj je života Tiganjice, a zaštitni znak poslednjih deset godina bio je mrki medved Miša, koji je tu odrastao.

Mediji su pre više godina pisali da je medved Miša "izbeglica". U Banat je navodno došao tokom devedesetih kada su ga ostavili vojnici, koji su ga usvojili pošto mu je majka stradala od nagazne mine.

Štampa je pisala i da su krajem 2004. godine švajcarska ambasada u Beogradu i Društvo za zaštitu životinja iz Đurđeva restoranu poklonili savremeni kavez za medveda, nakon što je u incidentu lakše povredio jednog 14-godišnjeg dečaka koji je proturio nogu kroz rešetke i probudio ga.

Iz Pasterovog zavoda, koji je nadležan za saniranje ozleda od životinja, ne veruju da je medved imao besnilo, jer ga u tom kraju poslednjih godinu dana nema.

"Iako je taj medved poznat i držan u kavezu godinama on nije promenio svoju ćud i napao je jednu ženu kada je mogao da je dohvati i nažalost naneo joj je tako duboke rane, strašne ugrize po rukama, nogama, trupu da su te rane bile vrlo brzo smrtonosne i ona je vrlo brzo preminula", naveo je Dušan Lalošević iz Zavoda.

"Više medveda u zatočeništvu nego na slobodi"

Napominjući da medvedi koji su odrasli u ovakvim zatvorenim uslovima nemaju mogućnost da se priviknu na prirodne uslove, iz Udruženja sloboda za životinje Srbije ukazuju na poražavajuću činjenicu da je Srbija inače jedina zemlja u regionu koja ima više medveda u zatočništvu nego u prirodi.

Snežana Milanović iz tog udruženja rekla je u Vestima B92 u 23 da je jedino rešenje problema specijalni park za medvede.

"Da li će država izgraditi sama, ili uz pomoć nekih međunarodnih organizacija, ali insistiramo na tome", navodi Milanovićeva.

Orka: Divljim životinjama nije mesto u restoranima

Orka, organizacija za poštovanje i brigu o životinjama, izuzetno žali zbog ovog događaja.

"Ovo je samo još jedan dokaz da divljim životinjama nije mesto u restoranima i etno parkovima. Divlje životinje se moraju držati u posebnim uslovima propisanim zakonom. Država mora što pre da počne da sprovodi Zakon o dobrobiti životinja i Pravilnik o držanju divljih zivotinja u zatočeništvu", navodi ta organizacija.

Orka naglašava da se ovom pitanju poklonila veća pažnja, današnja tragedija mogla je da bude sprečena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 46 idi na stranu