Traže imena svih žrtava Srebrenice

Branilački tim haškog optuženika Ratka Mladića tražiće od haškog tužilaštva da im se dostave imena svih srebreničkih žrtava.

Izvor: Politika

Subota, 03.09.2011.

11:03

Default images

Advokati traže da se preciziraju navodi optužnice da je u Srebrenici počinjen genocid nad više od 7.000 Bošnjaka.

"U prigovoru na optužnicu tražićemo imena svih žrtava, ko su bili ti ljudi i odakle su, jer je to podatak koji se krije. Tražićemo i DNK analize svih ekshumiranih tela", kaže za "Politiku" Branko Lukić, advokat Ratka Mladića.

Advokatski tim ima "saznanja da je došlo do mahinacija s patološkim izveštajima, što je i priznao lekar iz Kalifornije koji je radio na tome", kaže Lukić i dodaje da je optužnica neprecizna ako se ne sadrži imena svih žrtava".

Branilac dodaje da je ovaj podatak već zatražen u predmetu protiv bosanskih generala, poznatog kao "Beara–Popović", ali zbog zakašnjenja nije razmatran. Sada isti zahtev postoji i u predmetu "Karadžić", a odluka se tek očekuje.

Rok za dostavljanje prigovora na optužnicu je 12. septembar.

Pored advokata Branka Lukića i pravnog konsultanta Miloša Šaljića, branilačkom timu trebalo bi da se uskoro pridruži advokat Dejan Ivetić iz Čikaga, koji je bio jedan od branilaca policijskog generala Sretena Lukića.

U toku su provere Sekretarijata za imenovanje Ivetića, a s njegovim izborom bio je saglasan i Mladić.

Sud traži intervju

Tribunal u Hagu zatražio je od ruskog TV kanala na engleskom "Raša tudej" da im dostavi intervju sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem koji je snimljen 1995. godine gde on kaže da su tragični događaji u Srebrenici bili odgovor na delovanje kontingenta UN u toj enklavi.

"Intervju sa Mladićem koji je RT objavio pre dve nedelje izgleda je bio novost ne samo za javnost, nego i za ovo međunarodno telo koje bi trebalo da je najviše upućeno u zbivanja u ratu u BiH“, navodi se u saopštenju ruskog TV kanala, koji je intervju sa Mladićem posle 15 godina pronašao u arhivi.

"Raša tudej" je saopštila da će, naravno, sarađivati sa istragom u interesu pravde.

Mladić u intervjuu snimljenom 13. avgusta 1995. godine objašnjava da je u aprilu-maju 1993. godine bio potpisan sporazum o Srebrenici u kojem je enklava proglašena bezbednom demilitarizovanom zonom, gde je nedopustivo prisustvo naoružanih lica izuzev snaga UN.

"Ali umesto da razoružaju muslimanske formacije, snage UN su te bezbedne zone pretvorile u bazu za teroriste i fundamentaliste iz koje su vršeni napadi na naša sela i gradove“, naveo je ratni komandant Vojske Republike Srpske.

Mladić je ispričao i da su bosanski muslimani povremeno popunjavali oružane snage uz pomoć Irana, što su sve, kako je naveo, posmatrale mirovne snage UN, a „ponekad su čak koristili helikoptere da prebacuju oružje iz Irana i drugu borbenu opremu“.

Na pitanje novinara o otkrivenim masovnim grobnicama sa ostacima više hiljada tela Mladić je utvrdio da su tu „sahranjeni samo oni koji su poginuli u borbi“.

Mladićev intervju je više od 15 godina ležao u arhivama, a pronašli su ga novinari ruskog TV kanala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: