SAD gube milijarde u ratovima

SAD su izgubile milijarde dolara zbog neracionalnog trošenja i pronevera u Iraku i Avganistanu i može se očekivati da se to ponovi i u budućim ratovima.

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2011.

22:56

Default images

To će se i dalje dešavati ako vlada ne unese promene u način sklapanja ugovora za podršku ratnim dejstvima, ocenili su danas nezavisni američki istražitelji.

Komisija za ratne ugovore tražila je od Kongresa da odmah primeni desetine njenih preporuka za nadgledanje procesa sklapanja ugovora. Ona je čak predložila da zajednički komitet Predstavničkog doma i Senata za smanjenje duga prouči njene predloge.

To telo, koje je Kongres formirao 2008, procenjuje da je oko 60 milijardi dolara američkog novca izgubljeno u Iraku i Avganistanu u prošloj deceniji zbog nedovoljnog nadzora nad preduzimačima, lošeg planiranja i korupcije.

Petnaest preporuka komisije uključuju i formiranje generalnog inspektorata za nadgledanje preduzimača, imenovanje višeg vladinog zvaničnika za poboljšanje planiranja i koordinacije i manje korišćenje usluga privatnih firmi za bezbednost.

Bezbednost, transport, priprema hrane i isporuka sada se uglavnom nalaze u nadležnosti privatnog sektora.

U izveštaju se navodi da se očekuje da SAD do kraja budžetske godine 2011. premaše 206 milijardi evra u troškovima u Avganistanu i Iraku.

Procenjuje se da je u Avganistanu "protraćeno" od 10 do 20 odsto od pomenute sume, dok je korupcija odnela između pet i devet odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: