UN: Plan za postkonfliktnu Libiju

Sekretarijat UN sastavio je plan za postkonfliktnu Libiju, kojim se predviđa slanje vojnih posmatrača u tu zemlju, čak i bez odobrenja Saveta bezbednosti.

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.08.2011.

17:07

Default images

Taj plan je, pre nego što su pobunjenici ušli u Tripoli, sastavio specijalni izaslanik UN, Britanac Ijen Martin, navodi sajt Iner siti pres, dodajući da sada, međutim, niko ne želi da stane iza tog dokumenta.

Njime se predviđa slanje do 200 vojnih posmatrača i do 190 pripadnika policije UN, kao i dodatno osoblje za pripremu izbora i druge civilne poslove.

Martin u tom planu ocenjuje da za slanje tako malog broja vojnih i policijskih savetnika i oficira za vezu nije potreban poseban mandat Saveta bezbednosti UN.

Prema procenama iz tog izveštaja, sačinjenog na 10 strana, u koji je Iner siti pres imao uvid, bruto domaći proizvod Libije pao je možda i za 47 odsto. Sredstva zamrznuta u inostranstvu procenjena su na 150 milijardi dolara, ali se ne preporučuje njihova brza prodaja i vraćanje novca u zemlju.

Martinov izveštaj, takođe, odaje priznanje režimu Moamera Gadafija zbog dostignuća na planu zdravstvene zaštite i obrazovanja, a govori i o reformama njegovog sina Saifa al Islama, kao i bivšeg premijera Šokrija Ganema.

Što se tiče libijske opozicije, odnosno Prelaznog nacionalnog saveta, u izveštaju se navodi da su njihovi pripadnici odgovorni za neka ubistva i zaplene imovine i, takođe, za neke akte koji se mogu smatrati ratnim zločinom, kao i za angažovanje dece vojnika.

Na više mesta u izveštaju se izražava sumnja u tvrdnje da je Gadafi koristio strane vojnike ili plaćenike.

U Martinovom izveštaju se, pored toga, otvoreno kaže da mandat Saveta bezbednosti u zaštiti civila koji primenjuje NATO nije okončan padom Gadafijeve vlade, i stoga će NATO i dalje imati neku odgovornost.

Značajan detalj je da, iako se u planu predviđa nastavak prisustva NATO-a, posebno u Tripoliju, ne predviđa se nikakva uloga za Afričku uniju, uz ciničnu primedbu da se Libija smatrala delom Afrike tek posle Gadafijevog državnog udara.

To je već izazvalo zaprepašćenje u afričkom odeljku Odseka UN za političke poslove, navodi Iner siti pres.

Ono što izaziva uznemirenje, mada je možda indikativno za način na koji Ban Ki-mun vodi UN, konstatuje se na njujorškom sajtu, jeste preporuka u izveštaju da se nadgledaju nedržavni mediji, iz straha da ne bi pohitali da iskoriste javno mnjenje.

Portparoli generalnog sekretara nisu želeli da komentarišu izveštaj, tvrdeći da taj plan nije dokument UN.

To otvara pitanje po čijem nalogu je izveštaj urađen i ko je za to odgovoran, pogotovu što nije podeljen ni članicama Saveta bezbednosti, ističe Iner siti pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: