Jadranka Kosor postupila neevropski

Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji ocenila je da je Jadranka Kosor "još jednom manifestovala neevropsko ponašanje" govoreći o nestalim Hrvatima,a ne Srbima.

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2011.

18:50

Default images

Ona je izjavila da će Vlade Hrvatske učiniti sve da rasvetli sudbinu 999 nestalih lica hrvatske nacionalnosti, a da nije ni spomenula 2.130 nestalih Srba.

Odnos Jadranke Kosor i njene vlade prema srpskim žrtvama, kako je saopšteno, najbolje ilustruje činjenica da se na području Hrvatske nalazi 40 poznatih grobnica stradalih (Srba) u hrvatskim operacijama "Bljesak" i "Oluja", koje još nisu ekshumirane.

U tim grobnicama ima najmanje 400 posmrtnih ostataka, navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta uz napomenu da time nisu obuhvaćena pojedinačna grobna mesta koje prijavljuju porodice žrtava.

Pored toga, podsećaju srpske izbeglice, u Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu nalazi se najmanje 350 ekshumiranih posmrtnih ostataka koji nisu identifikovani.

Ove činjenice, kako je ukazano, otvaraju niz pitanja, a u prvom redu pitanje zašto hrvatska vlada, bez objašnjenja, odbija da izvrši ekshumacije poznatih grobnica i identifikuje posmrtne ostatke.

Podsetivši da Kosorova na skupu porodica zarobljenih i nestalih hrvatskih branitelja, koji je na Medjunarodni dan nestalih održan u Petrinji, nije ni spomenula srpske žrtve, srpske izbeglice pitaju "da li to znači da hrvatska premijerka smatra evropskim standardom to da se spominju samo žrtve jedne nacionalnosti, a druge prećutkuju?"

Tim povodom, Koalicija udruženja izbjeglica je ponovo zatražila da vlada Hrvatske i vlade svih zemalja regiona pokažu stvarnu političku volju i reše pitanje nestalih lica u što kraćem vremenskom roku, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Istovremeno, apelovala je na Evropsku uniju da pitanje rešavanja sudbine nestalih postavi Hrvatskoj i drugim državama regiona kao jedan od uslova za prijem u njeno članstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: