Hrvatska: Hapšenja za 1945. godinu?

U Hrvatskoj se spekuliše da bi bivši ministar unutrašnjih poslova Josip Boljkovac (89) mogao biti optužen zbog zločina počinjenih 1945. i 1946. godine.

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2011.

16:46

Default images

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić posetio je danas ovog nekadašnjeg nekadašnjeg komandanta Ozne u Karlovcu protiv koga se vodi istraga zbog navodnih zločina nad ustašama i domobranima u logoru u Dubovcu posle Drugog svetskog rata.

Boljkovac je više puta negirao povezanost s tim zločinima. Mediji poslednjih dana nagađaju da će Boljkovac uskoro biti i uhapšen.

"Ovo je školski primer pripreme političkog suđenja. Napadaju se antifašisti, pripadnici NOB-a koji su bili među osnivačima Hrvatske demokratske zajednice. Njihovim uklanjanjem želi se skretanje stranke u nekom drugom smeru", rekao je Mesić novinarima.

On je ocenio da je cilj takvih pokušaja da se "izvrši revizija Drugog svetskog rata", ističući da je fašizam u svojoj ideji bio zločin, a komunizam neostvarivi cilj, prenose hrvatski mediji.

Josip Boljkovac ponovo je danas negirao povezanost sa zločinima u Drugom svetskom ratu i posle njega, optuživši aktuelnog ministra policije Tomislava Karamarka za politikanstvo.

"Nisam nikoga ubio, ne znam za šta bi trebalo da budem procesuiran", izjavio je Boljkovac.

On je rekao da Tomislava Karamarka treba pitati kako je nabavljao opremu za policiju preko svojih firmi, navodeći da se danas javljaju oni koji su "trgovali za vreme rata, a nisu primetili da je zemlja opljačkana".

Karamarko, koji se poslednjih meseci ističe u zahtevu za procesuiranjem takozvanih komunističkih zločina, izjavio je povodom Mesićeve posete da "slobodni građani mogu posećivati jedni druge u ovoj državi".

"Ne vidim u tome ništa specijalno", dodao je Karamarko.

Boljkovac je zbog medijskih nagađanja da će protiv njega uskoro biti podignuta optužnica angažovao advokata Antu Nobila, koji je nedavno izjavio da ima informacije da policija priprema hapšenje Boljkovca, ali ne radi zadovoljenja pravde već iz predizbornih razloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: