Sporazum o izručenju BiH-Srbija

Bosna i Hercegovina i Srbija uskoro bi mogle potpisati sporazum o izručenju domaćih državljana i ustupanju dokaza između pravosudnih institucija ove dve zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2011.

16:11

Default images

Novim sporazumom je predviđeno ustupanje dokaza i izručenje državljana koji su počinili krivična dela svih vrsta kriminala, a ne samo organizovanog kriminala.

Među najznačajnijim odredbama novog sporazuma je ona koja se odnosi na izručenje domaćih državljana zbog pripadnosti određenoj kriminalnoj grupi, što do sada nije bilo moguće.

Potvrđujući da je sporazum iz Beograda stigao u Sarajevo, sekretar ministarstva pravde BiH Jusuf Halilagić kaže da se taj dokument razlikuje od postojećeg, ali da ne vidi razlog da on ne bude potpisan.

"Mi ćemo taj sporazum proslediti Savetu minsitara BiH u redovnu proceduru, ali s obzirom na to da Srbija i Hrvatska već imaju takav sporazum i da je Hrvatska isti takav sporazum ponudila Makedoniji, ne vidim razloga da i mi u tome ne učestvujemo", rekao je Halilagić.

"Korupcija, zloupotreba službenog položaja, trgovina uticajem, aktivno i pasivno podmićivanje službenih osoba, pronevere i slično, samo su neka od krivičnih dela koje tretira novi predloženi sporazum", rekao je Halilagić, navodeći da novi sporazum ne predviđa mogućnost izručenja osumnjičenih za ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: