Rekonstruisana Narodna biblioteka

Posle četvorogodišnjeg obnavljanja, Narodna biblioteka Srbije otvoriće vrata čitaocima 12. septembra. Država je za rekonstrukciju izdvojila 4,4 miliona evra.

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2011.

22:45

Default images

Zahvaljujući donaciji energetske kompanije EFT od 250 hiljada evra, završeno je računarsko opremanje rekonstruisanih čitaonica, čime i naša nacionalna biblioteka postaje deo svetskog informacionog sistema.

Narodna biblioteka Srbije-biblioteka informacionog društva 21. veka. Pod tim motoom obeležen je završetak radova na obnovi Narodne biblioteke.

Opremljena IT tehnologijom najnovije generacije, sa novim radnim vremenom od 8-21h, naša nacionalna biblioteka, dnevno očekuje hiljadu korisnika, dok će ih na godišnjem nivou biti skoro 8 miliona.

"Pitate kako to-tako što kada pomnožite dnevno broj korisnika onih koji koriste fondove biblioteke putem interneta, onda dobijete broj od 8 miliona što je jednako broju stanovnika Srbije", kaže Sreten Ugričić, upravnik Narodne biblioteke.

Kada počne sa radom, korisnicima biblioteke biće na raspolaganju Centralna čitaonica sa 281 mestom i besplatnim internetom na svakom stolu. Pored Elektronske tu je i Multimedijalna čitaonica sa 52 mesta, opremljena računarima, u kojoj korisnici mogu koristiti audiovizuelnu građu i digitalne zbirke iz fondova biblioteke, kao i sa internet mreže.

Kao posebno značajna je čitaonica za slepe i slabovide, sa sedam mesta, opremljena je najsavremenijom tehnologijom.

''Ova donacija ima ne samo novčanu vrednost'', rekao je Majkl Devenport, ambasador Velike Britanije u Srbiji i naglalsio da se nada da će biblioteka uspeti u ''ispunjenju misije i podstaći ljude na kreativnost, istraživanje, rad i učenje".

Do sada su osobe sa posebnim potrebama mogle da koriste samo 1 odsto raspoloživih kapaciteta, sada će im biti dostupna kompletni kapaciteti u audio formatu, na Brajevoj azbuci.

Da podsetimo, građevinski radovi na obnovi Narodne biblioteke počeli su oktobra 2007, a završeni u maju ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: