Pola plate na opremanje školaraca

Da bi potpuno opremili dete za školu roditeljima je potrebna polovina prosečne plate.

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2011.

16:25

Default images

Školska godina samo što nije počela, a poslednji dan raspusta mnogi školarci provode u kupovini školskog pribora sa svojim roditeljima.

Znatno olakšanje za roditelje su besplatni udžbenici, koje će đaci dobiti u školi.

"Stižu udžbenici od prvog do osmog razreda, evo od petog do osmog razreda je uglavnom sve došlo, rasporedili smo ih po učionicama, podelili po odeljenjima i sad samo čekamo da dođu deca, podelimo roditeljima, da se upoznaju sa knjigama", kaže nastavnica iz škole "Radoje Domanović" Irena Paunović.

Školarci će u Beogradu udžbenike od prvog do osmog razreda dobiti besplatno, a roditelji će morati da pribave radne sveske i udžbenik iz stranog jezika. Cena pojedinačnih udžbenika kreće se oko 500 dinara, dok je udžbenik iz engleskog jezika najskuplji i za njega je potrebno izdvojiti oko 1.500 dinara.

Na besplatne udžbenike u drugim gradovima Srbije mogu da računaju samo od prvog do trećeg razreda, jer ih je obezbedilo Ministarstvo prosvete. Kompleti udžbenika koštaju od 4 000do 11 000, dok su cene školskog pribora raznolike, i zavise od kvaliteta.

U knjižarama kažu da je prodaja školskog pribora ove godine nešto slabija u odnosu na prethodne.

Kupovina u poslednji čas ipak može i da pomogne kućnom budžetu, jer su u knjižarama i tržnim centrima česti popusti i akcije.

Kvalitet pribora određuje cenu, pa se tako sveske mogu naći po ceni od 15 din do 200 dinara. Puna pernica košta oko 1500 dinara.

Najviše novca potrebno je izdvojiti za ranac, koji je skoro u potpunosti zamenio nekadašnje đačke torbe, a njegova cena je od 700 do 6 000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: