Malovićeva: Završen veliki posao

Ministarka pravde Snežana Malović najavljuje usvajanje važnih propisa: Ispunjene obaveze iz plana evropskih integracija. Presude će stizati u razumnom roku.

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2011.

21:19

Default images

Vlada Srbije u četvrtak će odlučivati o Zakoniku o parničnom i Zakoniku o krivičnom postupku, čime je Ministarstvo pravde završilo poslednji posao koji se u postupku evropskih integracija očekuje od nas, kaže za ”Novosti” ministarka pravde Snežana Malović.

"To nije samo obaveza koju smo preuzeli u razgovorima sa evropskim partnerima, već, pre svega, rešavanje problema naših građana i privrede. Kada smo krenuli u reformu pravosuđa, cilj je bio da Srbija dobije nove, moderne zakone. Sigurna sam da ovi zakoni daju dodatno oruđe pravosuđu da ubrza postupke i poveća efikasnost, uz poštovanje osnovnih prava i sloboda, što i jeste cilj reforme koju sprovodimo", rekla je Malovićeva.

Najbitnija novina ZKP je tužilačka istraga, koja će iz korena promeniti krivični postupak. Istragom, koja je do sada bila u rukama istražnog sudije, ubuduće će rukovoditi javni tužilac. Prema novom konceptu, tužilac je zadužen za prikupljanje dokaza, podseća Malovićeva.

"Svaka optužnica biće sudski kontrolisana i sud će je potvrđivati, što će predstavljati filter za neutemeljene optužnice. Promenjen je i institut svedoka saradnika. Zakon će ubuduće poznavati okrivljenog i osuđenog saradnika, a taj status će moći da dobiju i osobe koje su okrivljene ili osuđene za bilo koje krivično delo. ZKP uvodi i nove osnove za jemstvo, definiše meru kućnog pritvora", objašnjava Snežana Malović.

Novi zakon o parničnom postupku, kako kaže, trebalo bi da reši goruće probleme koji su postojali u praksi. Recimo, suđenje u prvom stepenu ne bi smelo da traje duže od dve godine, i to u najkomplikovanijim slučajevima, a suđenje u drugom stepenu ne duže od devet meseci. Zakon ograničava i odlaganje ročišta.

"Za građane i privredu najvažnije je da parnični postupci imaju sudski epilog u razumnom roku, čime će svi osetiti pravnu sigurnost", kaže ministarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: