Zg negoduje zbog Tadića i Jeremića

Ambasadoru Srbije u Zagrebu Hrvatska je zvanično izrazila nezadovoljstvo zbog "neprihvatljivih i uvredljivih izjava" zvaničnika Srbije.

Izvor: B92

Subota, 27.08.2011.

11:48

Default images

Protest se odnosi na izjave predsednika Srbije Borisa Tadića i šefa diplomatije Vuka Jeremića.

Državni sekretar za politička pitanja u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Mario Nobilo izrazio je nezadovoljstvo ambasadoru Srbije Stanimiru Vukićeviću zbog tih izjava.

Vukićeviću je poručeno da je "Hrvatska priznala Kosovo kao nezavisnu državu sa kojom, kao i sa svim zemljama jugoistočne Evrope, uključujući i Srbiju, razvija prijateljske odnose na načelima uzajamnog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta i u evropskom duhu doprinosi regionalnoj stabilnosti i bezbednosti", navodi se u danas objavljenom saopštenju na sajtu hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija.

U saopštenju se ističe da se Hrvatska, istovremeno, snažno zalaže za zaštitu svih ljudskih i manjinskih prava na Kosovu i za obnovu dijaloga između Beograda i Prištine.

"Hrvatska politika širenja dijaloga i međusobnog uvažavanja u saglasnosti je s politikom naših partnera u Evropi i saveznika u NATO i od takve politike Republika Hrvatska neće odustati. Taj smer uključuje i perspektivu članstva u evuroatlantskim strukturama za sve zemlje jugoistočne Europe", navodi se u saopštenju.

Poslednji istupi premijerke hrvatske Jadranke Kosor, u kojima govori o prijateljstvu njene zemlje sa Kosovom i pozdravlja haškog optuženika Antu Gotovinu, dodatno su podigli visoku temperaturu na liniji Beograd - Zagreb.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor je tokom boravka u Prištini, poručila da su Hrvatska i Kosovo "stari prijatelji", i da je to "prijateljstvo obnovljeno tokom poslednjeg rata protiv režima Slobodana Miloševića", kao i da se temelji na "zajedničkoj borbi protiv velikosrpskih ambicija".

Kosorova je prethodno uzburkala javnost dve zemlje izjavom u kojoj pozdravlja haškog optuženika Antu Gotovinu, koji je osuđen za ratne zločine protiv Srba.

Predsednik Srbije Boris Tadić je reagovao, u intervjuu Tanjugu, izjavom da on nikada ne bi pozdravio optužene ili osuđene u Haškom tribunalu, i da to nijedan demokratski političar ne može da učini.

"Oni koji su optuženi ili osuđeni u Haškom tribunalu su ljudi koji su učinili mnogo protiv civilizacije. Nemoguće je ako ste demokrata upućivati pozdrave ljudima koji su optuženi za zločine protiv čovečnosti", istakao je predsednik Srbije.

On je izrazio razočaranje zbog toga što EU nije reagovala na takvo ponašanje predstavnika vlade Hrvatske, i taj stav je, kako je rekao, izneo i u razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je takođe reagovao na ponašanje Kosorove, rekavši da "kome je ona prijatelj tome ne trebaju neprijatelji".

Milan Nikolić iz Centra za proučavanje alternativa smatra da će se odnosi između Srbije i Hrvatske popraviti čim prođu izbori u obe zemlje, ali dodaje i ekonomski interesi na Kosovu predstavljaju jedan od dodatnih razlog za sve zapaljiviju retoriku.

"Najvažniji razlog je što su obe vlasti u predizbornoj kampanji za izbore koji se bliže u Hrvatskoj, a u Srbiji su nešto dalje, pa otuda zapaljive izjave. Naravno postoje i različiti ekonomski interesi Srbije i Hrvatske kada je reč o Kosovu. Mislim da će kada izbori prođu, na kojima će Korosova najverovatnije da izgubi dok ćemo u Srbiji videti kakav će biti ishod, doći do popravljanja odnosa.", kaže Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

128 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: