Napadnut prodavac "Lice ulice"

Beograd -- Centar za integraciju mladih ocenio je da su nasilje, diskriminacija i govor mržnje postali su deo beogradske svakodnevice.

Izvor: B92
Podeli

Centar je saopštio da je pre tri dana u Knez Mihailovoj ulici u centru Beograda napadnut prodavac magazina "Lice ulice".

"Pozivamo nadležne institucije da učine sve kako bi ulice postale bezbednije za sve građane i apelujemo na Beograđane da iskažu solidarnost i ne dozvole iskazivanje mržnje i nasilja prema svojim sugrađanima", saopštio je centar.

Desetak krupnih mladića, starijih od dvadeset godina, okružilo je dvadesetogodišnjeg E.I. i bez bilo kakvog povoda počelo da ga vređa na nacionalnoj osnovi, nakon čega je usledilo šutiranje, cepanje magazina i radne odeće.

Niko od građana koji su se u tom trenutku zatekli na mestu incidenta nije reagovao. Srećom prodavac je uspeo da pobegne i izbegne ozbiljnije povrede.

Magazin "Lice ulice" prodaju mladi stariji od 15 godina koji su uključeni u život i rad na ulici.

Prodaja magazina otpočela je prošle godine kao rezultat saradnje Smart kolektiva, Radne organizacije i Centra za integraciju mladih.

Pored toga što omogućava legalan način zarade ovoj posebno ugroženoj i marginalizovanoj grupi naših sugrađana, "Lice ulice" jeste i način da se njihov glas čuje, da u direktnom kontaktu sa građanima razvijaju veštine komunikacije, da se osete prihvaćenim i kao ravnopravni članovi zajednice u kojoj žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu