"Policajci na Prajdu nisu golubovi"

MUP neće dozvoliti da policajci budu glineni golubovi, kaže Ivica Dačić, i traži da se o Paradi ponosa izjasne i gradonačelnik Beograda i predsednik Srbije.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 16.08.2011.

14:02

Default images

Na ulicama Beograda će i ove godine biti održana Parada ponosa, ali tačan termin još nije poznat, mada se planira za septembar.

Ministar unutrašnjih poslova kaže da policija neće obezbeđivati Paradu ponosa ako je ne budu podržali Vlada Srbije i zvaničnici Beograda.

"Zar treba 5.000 policajaca da krvari na ulici, a drugi posle da daju izjave da nije trebalo organizovati Paradu ponosa?", rekao je Dačić.

On je novinarima u Palati Srbija naveo da treba da postoji jedan dogovor iza kojeg bi stali svi - stranke, Skupština grada Beograda, gradonačelnik Beograda, vlada i predsednik Srbije.

Ministar policije je poručio da ta parada nije izborna kampanja i da on samo radi svoj posao, dok "drugi izmišljaju, dolaze im na pamet svakakve ideje koje mogu da budu korisne ili ne".

"Mi smo više puta razgovarali sa predstavnicima gej udruženja i oni od nas očekuju da mi njima damo predlog lokacije i datum održavanja, a onda mi čitamo u novinama da sad postoje različiti stavovi političkih predstavnika o tome treba li to ili ne. Pa čekaj, hoće li ovde sad načelnik policijske uprave da odlučuje da li je to ljudsko pravo ili nije ljudsko pravo?", rekao je Dačić.

On je upitao ko će to posle da objašnjava policajcima sa polomljenim rukama i nogama, koji su obavljali svoj posao i da u takvoj situaciji još neko treba da procenjuje da li je to popularno ili nije.

"Kažu da Parada ponosa nije popularna, pa ni hapšenje Ratka Mladića nije popularno, pa smo ga uhapsili. Nije naš posao da radimo po ukusu publike ili šta je popularno, ja moram da radim i ono što nije popularno. A ako moram ja, moraju i drugi. Tražim da se izjasne svi, ako nećemo, da znamo da nećemo", poručio je Dačić.

Dačić je pozvao organizatore Parade ponosa da se obrate strankama iz koalicije "Za evropsku Srbiju", a MUP će, kaže on, prihvatiti sve.

"Ali bez konsenzusa o tome ne pada mi na pamet da šaljem svoje policajce da budu glineni golubovi", poručio je Dačić.

Podsetimo, Ivica Dačić je juče u Jagodini pozvao političare da u izjavama pred ovogodišnju Paradu ponosa budu odmereni, ali je Dragan Marković ponovio svoje homofobične stavove i izjavio da se protivi uličnim manifestacijama "bolesnih ideja". Član organizacionog odbora Parada ponosa 2011. Goran Miletić rekao je za B92 da su pripreme u toku, i da će parada svakako biti održana.

"U toku su neke pripreme koje su isto bile i prošle godine. Poslato je pismo svim ključnim institucijama u Srbiji i sastanci su pošeli sa raznim institucijama.

"U opticaju je više datuma i lokacija i sve će biti naknadno saopšteno kada se postigne dogovor sa policijom i predstavnicima državnih institucija", rekao je Miletić.

Prema njegovim rečima, organizatori su već nekoliko puta su razgovarali sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, čiju podršku očekuju, a razgovaraće i sa predstavnicima političkih partija i članovima poslaničkih grupa.

Miletić očekuje da će se paradi priključiti predstavnici političkog života u Srbiji, kao i veliki broj domaćih i stranih nevladinih organizacija, a da će ukupan broj, kao i lane, biti oko hiljadu učesnika.

"Svako ima pravo da izrazi svoje stavove"

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu pružiće svu neophodnu pomoć u organizaciji "Parade ponosa", rekao je ministar Milan Marković.

Direktor Uprave za ljudska manjinska prava Nenad Đurđević je "u aktivnoj komunikaciji" sa LGBT organizacijama, dodao je Marković.

"Ja ću imati sastanak sa njima i ne vidim tu nikakav problem. Činjenica je da ta parada nosi određene rizike, ali ozbiljni smo ljudi i mislim da svi zajedno možemo doći do odgovora na neka pitanja koja nas sada muče", kazao je Marković.

On je, međutim, naveo da LGBT organizacijama nije potrebna saglasnost Ministarstva za ljudska i manjinska prava za organizaciju skupa i da svako ima slobodu da izrazi svoje stavove.

Marković je naveo da bi u obzir trebalo uzeti, pre svega, bezbednosne rizike i da će organizatori "Parade ponosa" i Ministarstvo unutrašnjih poslova odlučiti koji je to datum koji bi bio najbolji za organizaciju takvog skupa.

On je ukazao da svako ima pravo da šetnjom, koncertom, karnevalom i slobodnim okupljanjem izrazi svoje stavove i da će im Ministarstvo pružiti svu moguću podršku u tome.

Podrška iz LDP-a

Liberalno-demokratska partija podržala je održavanje Parade ponosa 2011 i pozvala sve državne organe da pruže svu neophodnu podršku održavanju tog skupa.

"Srbija je slobodna zemlja, u kojoj svi imaju pravo zagarantovano Ustavom da iskažu svoje mišljenje i niko nema pravo da im to uskrati. Obaveza države i njenih organa je da svakog zaštititi od bilo koje vrste diskriminacije, a ekstremne nasilnike i nasilničke politike ukloni iz naših života", piše u saopštenju LDP-a.

GSA: Kada će Palma odgovarati za govor mržnje?

Gej strejt alijansa najoštrije osuđuje jučerašnju izjavu Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Jagodine, o tome da je homoseksualnost bolest, a koju su preneli pojedini mediji.

"I pored toga što je homoseksualnost skinuta sa liste bolesti Svetske zdravstvene organizacije još pre dvadeset godina, što je u više navrata potvrdilo i Srpsko lekarsko društvo i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Dragan Marković Palma ne prestaje da ovakvim i sličnim izjavama zloupotrebljava medijski prostor, širi neistine i raspiruje mržnju prema LGBT populaciji", navodi se.

Ta LGBT organizacija navodi da tome sigurno doprinosi i činjenica da ni zbog jedne svoje homofobične izjave, "a bilo ih je i previše u poslednje dve godine", Marković nikada nije odgovarao, ni krivično ni politički.

Izjava Markovića za GSA "nesumnjivo predstavlja govor mržnje prema LGBT populaciji i stavlja ovu manjinsku populaciju u poziciju građana drugog reda, a posebno zabrinjava to što je Marković visoko pozicionirani političar koji bi morao da poštuje Ustav i zakone Srbije koji zabranjuju diskriminaciju, što on očigledno ne čini".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: