Britanija: Neredi ne prestaju

Posle Londona i Birmingema, nemiri i nasilje u Velikoj Britaniji, u kojima mahom učestvuju mlađe osobe, proširili su se tokom noći i na Liverpul i Bristol.

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.08.2011.

07:23

Default images

Liverpulska policija je saopštila da je zapaljen manji broj automobila i da je napravljena šteta na nekim objektima, ne precizirajući druge detalje.

U londonskoj Metropoliten policiji obustavljena su i otkazana sva ranije odobrena odsustva, a pojačanja su pozvana i iz drugih policijskih jedinica kako bi broj policajaca koji patroliraju ulicama bio utrostručen.

"Osetićete punu snagu zakona. Ako ste dovoljno odrasli da možete da počinite ovakve zločine, dovoljno ste odrasli da se suočite i sa kaznom", poručili su iz policije izgrednicima.

Britanski parlament sazvan je kako bi odgovorio na nerede, saopštio je britanski premijer Dejvid Kameron, koji je zbog situacije u zemlji prekinuo odmor u Italiji i vratio se u London.

Danas se sastao i specijalni vladin komitet "Kobra" za vanredne situacije, posle širenja nereda iz Londona i na druge veće gradove.

"Uradićemo sve što je potrebno da povratimo red na ulicama u Britaniji i učinimo ih bezbednim", rekao je Kameron.

On je najavio da će večeras više od 16.000 policajaca biti raspoređeno u Londonu.
Ulice Londona (Beta)
U Londonu, grupe mladih su divljale treću noć uzastopce, paleći zgrade, kuće, vozila i kontejnere, pljačkajući prodavnice i gađajući snage reda flašama i pirotehničkim sredstvima.

Nereda je bilo kako u siromašnim predgrađima, tako i u mondenskim centralnim četvrtima kao što je Noting Hil, a u zoru je situacija, čini se, počela da se smiruje - ili zbog akcija policije, ili zato što su se izgrednici razišli. U Pekamu su zapaljeni autobus i prodavnica, u Luišamu automobili, a jedna prodavnica nameštaja demolirana je u londonskom Krojdonu. U Hakniju je nekoliko desetina mlađih osoba razbilo izloge na prodavnicama i sukobilo se sa policijom, bacajući Molotovljeve koktele i predmete od drveta na njih. Uništena su i mnoga policijska vozila u naletu izgrednika, od kojih su neki bili maskirani i naoružani drvenim palicama i metalnim šipkama. Prema poslednjem saopštenju policije, 450 osoba je uhapšeno, a protiv 69 ljudi je podignuta optužnica. Među uhapšenima je trojka za koju se sumnja da je pokušala ubistvo policajca, koji je završio u bolnici nakon što ga je juče na severu Londona pokosio automobil.

Hitna pomoć je zbrinula 16 ljudi, a njih 15 je prebačeno u bolnicu.

Gradonačelnik Londona Boris Džonson takođe će prekinuti odmor zbog nereda, u kojima je do sada povređeno 35 policajaca.
Policija hapsi izgrednika (Beta)
Policija je sinoć potvrdila da je i u Birmingemu, koji se nalazi oko 200 kilometara severno od Londona, došlo do nereda i da su se prodavnice i tamo našle na meti izgrednika.

Povod za nasilje na ulicama Londona bilo je ubistvo jednog mladića u Totenhemu, u severnoj opštini Haringej, koji je, po zvaničnoj verziji događaja, nastradao u razmeni vatre sa policijom.

Londonska policija je u ponedeljak u saopštenju ponudila izvinjenje zbog toga što o smrti Marka Dagana nije obavestila njegove roditelje, već dva druga člana porodice.

"Očito je da možemo naučiti neke lekcije", navedeno je u saopštenju Skotland jarda.

Fudbalski klub Totenhem Hotspur saopštio je da će pomoći u raščišćavanju severnog dela grada, gde je za vikend nastao haos posle nereda i pljačke.
Predsednik tog engleskog prvoligaša Danijel Levi izjavio je da londonski klub namerava da pomogne u "raščišćavanju oblasti i ponovnoj izgradnji duha zajednice".

Iako mnogi tvrde da je glavni uzrok nereda nezaposlenost, policija i političari tvrde da su nasilje izazvale kriminalne grupe i da ono nije pokazatalj da postoje socijalne tenzije ili bilo kakvi bezbednosni propusti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: