Barikade ojačane?

Prva tačka sporazuma predstavnika srpske i kosovske vlade i Kfora nije ostvarena, jer su putni pravci na severu Kosova blokirani, piše prištinska štampa.

Izvor: Beta

Nedelja, 07.08.2011.

10:45

Default images

Dnevnik Koha Ditore navodi da su barikade na pojedinim putnim pravcima dodatno ojačane, umesto da prema postignutom sporazumu budu uklonjene.

"Srpske paralelne strukture koje imaju direktnu podršku države Srbije ojačale su glavne barikade u selima Rudare i Zupče. Oni su dodali još drva i peska, a Kfor u Zvečanu zbog blokade koristi alternativne puteve", piše Koha ditore.

Dnevnik navodi da "srpski građani tamo odbacuju sporazum Kfora sa vladama Kosova i Srbije, bez obzira na zvanični poziv Beograda za uklanjanje barikada".

Izvori dnevnika takođe su rekli da su na severu u noći između petka i subote viđena "nova lica" za koje se veruje da su došla iz Srbije.

Kako navodi list, na Kosovo su ušao veliki broj pripadika specijalnih jedinica
vojske Srbije kao i pripadnici žandarmerije.

"U Zvečanu su u petak uveče viđene jedinice koje na vratu imaju tetovaže škorpije i koje lokalni srbi nazivaju 'došljaci'. Oni su prenoćili u kafani 'Coca'", rekli su izvori dnevnika.

List piše da od zvaničnika policije Kosova juče nije bilo moguće dobiti komentar o ovom pitanju.

Autonomija severa nije nemoguća

U drugom članku na temu događaja na severu Kosova, izvori dnevnika iz kosovskih institucija nisu odbacili mogućnost da narednih dana deo međunarodne zajednice predloži specijalnu autonomiju za sever Kosova.

"Međunarodni prijatelji počeli su da doživljavaju integrisanje severa Kosova posle 12 godina kao nemoguću misiju i zbog izbegavanja oružanih konflikata oni vide prihvatljivo rešenje u davanju specijalnog statusa za taj deo", rekao je izvor iz institucija Kosova.

Dodao je da je ideja međunarodnih predstavnika da se opštinama na severu Kosova daju ovlašćenja u samoupravi i finansiranju i da međunarodni predstavnici smatraju da će Kosovo samo na taj način moći da sačuva aktuelne granice.

"Do sada, međutim, kosovske vlasti nisu dale znak da će prihvatiti takvo rešenje", rekao je izvor unutar institucija Kosova i dodao da "Ahtisarijev paket za institucije Kosova ostaje najveća ponuda za srpsku zajednicu koja živi na Kosovu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: