Na severu Kosova i dalje barikade

I pored sporazuma Vlade Srbije i KFOR-a situacija na severu Kosova je i dalje nepromenjena i barikade koje su postavili lokalni Srbi još nisu uklonjene.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 07.08.2011.

09:18

Default images

I protekla noć bila je mirna a na barikadama u Rudaru, Zupču i Leposaviću tokom noći dežuraju uglavnom muškarci.

Zbog neizvesne i napete situacije na severu pokrajine, u Opštini Zvečan je odlučeno da radno vreme ugostiteljskih objekata bude do 19 sati.

Dok su Srbi i dalje na barikadama na putevima koji vode prema Jarinju i Brnjaku, na severu Kosova njihovi politički predstavnici obavljaju konsultacije da li će i u kojoj formi prihvatiti Sporazum koji je Srbija postigla sa Kforom.

Predsednici Opština Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić, Zvečana Dragiša Milović, Zubinog Potoka Slaviša Ristić i Leposavića Branko Ninić i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, obišli su tokom popodneva i prošle noći građane na barikadama, pitali ih za mišljenje koje će im biti dragoceno prilikom odlučivanja na zajedničkoj sednici SO kakva će biti sudbina Sporazuma o rešenju kriza na severu Kosova.

Na svim putnim pravcima, osim u Rudaru, gde je nemoguće brzo ukloniti blokade i zbog krsta koji je postavljen na sredinu puta , vozila Kfora koja za svoje baze na severu nose hranu i vodu, prolaze neometano i od početka primene tog dela dogovora nije bilo incidenata.

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović rekao je da su blizu postizanja pune saglasnosti sa lokalnim Srbima o sporazumu Vlade sa KFOR-om.

On je posle sinoćnjeg sastanka sa predsednicima srpskih opština sa severa Kosova, koji je trajao dva i po sata, rekao da nije bilo disonantnih tonova i da je stakao utisak da su država i građani na istom zadatku.

Na sastanku su dogovoreni zaključci koji bi trebalo da budu usvojeni na sednici opštinskih skupština zakazanoj za utorak, kada će se razmatrati prihvatanje sporazuma sa Kforom.

Stigli lekovi iz Srbije

Na Kosovo je danas stigla pomoć u neophodnim lekovima i medicinskim sredstvima zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji, koju je obezbedilo Ministarstvo zdravlja Srbije, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije i Direkcijom za robne rezerve, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

U saopštenju se navodi da će Ministarstvo zdravlja nastaviti u kontinuitetu da obezbeđuje sve potrebne lekove i medicinska sredstva svim zdravstvenim ustanovama na Kosovu i Metohiji, a na osnovu potreba koje te ustanove budu iskazale ministarstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: