Odluka Srba o barikadama u utorak

Zvečan -- Predstavnici srpskih opština na severu Kosova sa današnjeg sastanka pozvali građane na barikadama na odgovorno ponašanje i najavili novu sednicu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Nova sednica opština na severu Kosova o sporazumu sa Kforom zakazana je za utorak, 9. avgust.

Na sastanku predsednika SO severnog Kosova i predstavnika odborničkih grupa, koji je održan danas u Zvečanu, odlučeno je da se u utorak u Leposaviću održi zajednička sednica SO sa severa na kojoj će se razmatrati sve pojedinosti vezane za postgnuti dogovor sa KFOR-om.

Niko od učesnika se nije nakon završetka sastanka u Zvečanu obratio novinarima, ali se u izdatom saopštenju naglašava da će se na sednici, koja će biti održana u utorak u 12 časova, razmatrati aktuelna političko/bezbednosna situacija, sa posebnim osvrtom na dogovor predstavnika Vlade Republike Srbije i KFOR-a.

Predsednici SO Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, kao i predstavnika odboničkih grupa pozvali su građane na barikadama "koji izražavaju svoje nezadovoljstvo i otpor nasilnim pokušajem albanskih vlasti na očuvanje postignutog jedinstva, na odgovorno ponašanje i rešenost za opstanak na ovom prostoru i u svojoj državi Republici Srbiji".

Napominje se da je jedinicama KFOR-a i dalje omogućena sloboda kretanja "saglasno rezoluciji 1244 SB UN-a".

Prema sporazumu, Kfor će zadržati kontrolu nad ova dva administrativna prelaza do sredine septembra, a ukoliko to bude potrebno i duže.

Stefanović: Većina za sporazum

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović ocenio je danas da velika većina građana na severu Kosova podržava postignuti sporazum sa Kforom o rešavanju krize nastale nakon pokušaja prištinskih vlasti da preuzme administrativne prelaze.

"Juče smo obišli sve barikade. Imali smo nerazumevanje i određene negativne reakcije na jednoj barikadi, na ostale dve su reakcije bile pozitivne. Iako se ljudima ne sviđa u potpunosti sporazum, ogromna većina građana podržava svoju državu i napore pregovaračkog tima. To se videlo na ostalim barikdama gde je bilo dosta aplauza", naglasio je Stefanović.

On je ocenio da primena ovog sporazuma neće biti jednostavna, jer su emocije visoke, problemi veliki, i narušeno poverenje pokušajem Prištine da preuzme sever Kosova, ali istovremeno je izrazio uverenje da će biti dovoljno mudrosti da očuvamo jedinstvo i damo manevarski prostor Srbiji da se dalje na pravi način bori za interese svojih građana na severu Kosova.

Grupa ljudi koja je negativno reagovala na ovaj sporazum na barikadama u mestu Rudare, kako je podvukao, imala je različite motive za to.
Oni ni u kom slučaju ne predstavljaju ogromnu većinu građana koji žele sporazum, smatra Stefanović dodajući da ne treba da se unosi razdor među građnima.

"Siguran sam da građani neće ići protiv svoje države“, zaključio je Stefanović

Stefanović je, u izjavi novinarima, najavio da će kasnije tokom dana imati razgovore sa predsednicima opština i načelnikom kosovsko-mitrovičkog okruga, dodajući da je na njima velika odgovornost oko primene dobrog sporazuma za Republiku Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu