Meštani Rudara: Barikade ostaju

Građani koji blokiraju put u selu Rudare odbili da deblokadu, i pored poziva šefa pregovaračkog tima Borka Stefanovića nakon postignutog dogovora sa Kforom.

Izvor: B92

Petak, 05.08.2011.

22:04

Default images

Građani su odlučili da nastave blokadu najmanje do sutra, kada bi trebalo da budu održane sednice skupština srpskih opština na severu Kosova u 12 sati.

Kada je Stefanović završio obraćanje, pred građane su izašli predsednici opština sa severa Kosova i pitali građane da li prihvataju dogovoreno, na šta su oni povikali da odbijaju da uklone barikade.

"Nećemo uklanjati barikade. Na zahtev građana, odbornici će na sednici skupštine opštine odlučiti o sudbini barikada", rekao je građanima, na barikadi u mestu Rudare, predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović.

"Nećemo protiv interesa države, ali moramo misliti i o budućnosti svoje dece", dodao je je Milović. Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović potom su napustili blokadu, dok su predsednici srpskih opština ostali sa meštanima koji 12 dana blokiraju put.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je za da je sporazum "neprecizan" i da je nejasno koja roba može da predje administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Pantić je za rekao da je zajednička sednica odbornika četiri opštine sa severa Kosova zakazana za sutra u 12 sati.

Borko Stefanović i Goran Bogdanović su se obratili građanima na blokadama kod mesta Rudare i rekli im da barikade moraju da se uklone, pošto je postignut sporazum sa Kforom.

Kfor očekuje smirivanje stanja

Kfor očekuje smirivanje stanja i uklanjanje barikada na severu Kosova, nakon što je postignut dogovor o rešenju krize nastale nakon pokušaja prištinskih vlasti da preuzmu administrativne prelaze.

Nadamo se da će se stanje sada smiriti i da će biti uklonjene barikade, kao i da će se uspostaviti sloboda kretanja, rečeno je Tanjugu u Kforu.

U Kforu smatraju da će taj dogovor doprineti da se kroz dijalog, dođe što pre do rešenja otvorenih pitanja Beograda i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: