Dogovor Beograd-KFOR-Priština

Komandant Kfora Erhard Biler i predstavnici Vlade Srbije postigli dogovor o rešenju krize na severu Kosova, saznaje B92. Tači potvrdio dogovor Priština-KFOR.

Izvor: B92

Petak, 05.08.2011.

16:16

Default images

Detalji sporazuma će biti objavljeni tokom dana.

Predstavnici Vlade Srbije Borislav Stefanović i Goran Bogdanović završili su sastanak u Zvečanu sa predsednicima opština severnog dela Kosova. Oni su se uputili na barikade u mesto Rudare, u opštini Zvečan, gde će se obratiti građanima i obavestiti ih o toku razgovora.

Premijer Kosova Hašim Tači potvrdio je da je postignut dogovor Vlade Kosova i KFOR-a o situaciji na severu. On je rekao da ovaj sporazum ima istorijski značaj i da je najvažniji posle Deklaracije o nezavisnosti.

Tači tvrdi da će mere reciprociteta u razmeni robe sa Srbijom biti nastavljene. On je takođe istakao da će nastaviti da bude posvećen funkcionisanju pravosuđa na severu i borbi sa organizovanim kriminalom.

Prištinski mediji objavljuju detalje dogovora Vlade u Prištini i KFOR-a po kome će prvi put u poslednjih 12 godina voz koji saobraća na liniji Beograd-Kosovska Mitrovica biti kontrolisan, a taj posao poveren je policiji u saradnji sa EULEKS-om. Sve ostale puteve kontrolisaće KFOR. Svako vozilo biće detaljno prekontrolisano i svi koji prolaze ove administrativne prelaze biće detaljno provereni da li nose oružje.

Do ranijeg zastoja u pregovorima došlo je jer je KFOR tražio da Jarinje i Brnjak prelaze samo humanitarni, a ne svi kamioni.

Biler se danas ranije sastao sa Tačijem, nakon čega je rekao da je optimista.

"Optimista sam da ćemo uskoro imati konkretne rezultate. Mislim da je u interesu svih da se situacija na severu smiri. Ja u razgovorima ne zastupam poziciju Vlade Kosova, već posrednika i dajem predloge kako da se reši ova situacija", rekao je on.

On je ponovio mišljenje da na severu nema humanitarne krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: