Pregovori s Bilerom zastali

Došlo je do zastoja u pregovorima predstavnika Vlade Srbije i Kfora, jer Kfor traži da Jarinje i Brnjak prelaze samo humanitarni, a ne svi kamioni, saznaje B92.

Izvor: B92

Petak, 05.08.2011.

07:16

Default images

Biler se danas sastao sa Tačijem, a tokom popodneva najavljuje sastanak sa srpskim pregovaračima.

"Optimista sam da ćemo uskoro imati konkretne rezultate. Mislim da je u interesu svih da se situacija na severu smiri. Ja u razgovorima ne zastupam poziciju Vlade Kosova već posrednika i dajem predloge kako da se reši ova situacija", rekao je on.

"KFOR će poštovati odluke Vlade, ali nije tu da bi uspostavio embargo na uvoz robe preko administrativne granice. Zbog bezbednosne situacije, na Jarinju i Brnjaku i dalje ne mogu da prolaze vozila sa komercijalnom robom", poručio je Biler.

On je ponovio mišljenje da na severu nema humanitarne krize.

Podsetimo, na sastanku Borislava Stefanovića i Gorana Bogdanovića s komandantom Kfora Erhardom Bilerom, koji je održan sinoć, Kfor je predložio izmenu prvobitnog nacrta dogovora, koji je usaglašen u sredu, a koji se odnosi na prelazak kamiona preko dva administrativna prelaza.

Podsetimo, prema nacrtu tog dogovora, dozvoljeno je da Jarinje i Brnjak prelaze automobili, autobusi i kamioni, nosivosti do 3,5 tona. Međutim, kako B92 saznaje, sada Kfor traži izmenu tačke 2 tog sporazuma, koji se odnosi na kamione, odnosno, traži da Jarinje i Brnjak mogu da prelaze samo kamioni koji nose humanitarnu pomoć, ali ne i ostali.

Biler: Automobili da, komercijalna vozila ne

Erhard Biler
Biler je danas ranije prištinskim medijima izjavio da je u ovom trenutku putničkim automobilima dozvoljen prelazak preko administrativnih prelaza, ali su oni zatvoreni za komercijalna vozila.

"Detalje sporazuma treba usaglasiti i ja sam i dalje optimista da ćemo postići dogovor", kazao je Biler.

"Angažovali smo sve snage na Kosovu, a potreban nam je i dodatni kontingent. Posebno smo zatražili slanje dodatnih rezervista i ove snage će nam poslati Nemačka i Austrija. Verujem da će biti spremne u ponedeljak", rekao je komandant Kfora i dodao da njegove jedinice imaju punu slobodu kretanja i barikade im ne sprečavaju prolazak.

"Nema humanitarne krize, to je moj utisak. Ali ako međunarodni Crveni krst odluči da pošalje pomoć, nećemo braniti. Humanitarnoj pomoći biće dozvoljen ulaz", rekao je Biler.

Sinoćni pregovori bez rezultata

Ranije jutros, predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović rekao je agenciji Beta da na sinoćnjem sastanku s Bilerom nije bilo dogovora i da se razgovor nastavlja danas.

On je to rekao okupljenim Srbima, koji već jedanaestu noć dežuraju na barikadi u Rudaru kod Zvečana. "Da smo imali nešto dobro da vam kažemo, već bi tu vest imali", kazao je on.

"Borko Stefanović je zaista bio optimista, ali dogovora nije bilo", rekao je Milović nakon sastanka pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Borka Stefanovića i komandanta Kfora Erharda Bilera, koji je završen kasno sinoć u 23 sata.

Sastanak je počeo juče, nešto pre 18 časova u bazi "Noting hil" nadomak mesta Lešak, a nakon njegovog završetka niko od učesnika nije želeo da daje izjave medijima.

Pregovori će biti nastavljeni danas, a barikade će ostati do konačnog rešenja, rečeno je agencijama s mesta zbivanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: