Završio se sastanak u bazi KFOR-a

Sastanak komandanta KFOR-a Erharda Bilera i Borka Stefanovića je završen. Stefanović kaže da neće davati izjave medijima i da će sve biti poznato u petak.

Izvor: B92

Četvrtak, 04.08.2011.

16:06

Default images

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović potvrdio je da je dogovor da niko tokom večeri ne daje izjave.

Sastanak je počeo nešto pre 18 časova u bazi Noting hil nadomak mesta Lešak. "Očekujem rešenje velike krize, ako sve bude u redu do kraja", kazao je Stefanović uoči sastanka.

Ministar Goran Bogdanović najavio je za B92 da bi već tokom popodneva mogli da budu definisani i poslednji detalji sporazuma sa KFOR-om.

Dogovor o rešenju krize na severu Kosova sve je bliži. Stav je promenila i kosovska vlada, koja je sinoć čvrsto odbila sporazum, pa je Hašim Tači posle današnjeg sastanka rekao da je sa generalom Bilerom "postignuta saglasnost".

Gotovo četiri sata srpski pregovarači iznosili su detalje sporazuma sa KFOR-om lokalnim liderima Srba sa severa Kosova.

Ministar Bogdanović za B92 kaže da do konačnog dogovora predstoji još samo jedan sastanak sa generalom Bilerom.

"Još jedanput da se dogovorimo oko detalja oko prometa roba na prelazima 1 i 31 i verujemo da ćemo konačno postići dogovor. Bilo je različitih mišljenja i stavova, ali vidimo da postoji razumevanje kod građana i delegata", rekao je Bogdanović.

Prištinsko razumevanje za sporazum

Razumevanje za sporazum danas pokazuje i Priština, iako je sinoć Hašim Tači odbio sporazum. Danas šalje nešto drugačiju poruku.

"Okončao sam dugačak i plodonosan sastanak sa komandantom KFOR-a generalom Bilerom. Novostvorena situacija je razjašnjena nakon zadnjih događaja. Mi smo postigli razumevanje o narednim koracima", rekao je Tači.

Deset dana bilo je potrebno da bi se došlo do dogovora čija je suština hitno smirivanje tenzija na severu Kosova.

Zamenik premijera Ivica Dačić vidi ovaj sporazum kao privremeno rešenje, a do konačnog će se doći budućim pregovorima. Dodaje i da je pogrešno uverenje u međunarodnoj zajednici da među Srbima postoje neke kriminalne ili ekstremne grupe koje upravljaju situacijom.

"Srbi koji žive na severu KiM u borbi za svoja prava treba da koriste sve proverene metode koje su koristili Albanci kada nisu želeli da žive u Srbiji", rekao je Dačić.

Dačić je poručio i da Srbija neće trgovati svojim nacionalnim interesima zbog dobijanja statusa kandidata za Evropsku uniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: