Na pomolu rešenje krize na Kosovu

Predstavnici Vlade Srbije najavili su za danas mogućnost postizanja dogovora o rešenju krize na severu Kosova.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 04.08.2011.

07:07

Default images

Da je dogovor na pomolu pokazuje i saopštenje Kfora u kojem se navodi da će Kfor zadržati kontrolu nad administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje do sredine septembra.

Taj dogovor predviđen je nacrtom za rešenje krize, koji su izradili šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović, ministar za Kosovo Goran Bogdanović i komandant Kfora Erhard Biler.

Dogovoreno je i da vozila 3,5 tona težine, kao i teretna vozila sa humanitarnim pošiljkama, uključujući hranu, mogu proći nakon provere identiteta i pretresa za naoružanjem.

Prema istom dogovoru, blokade na putevima će biti uklonjene i sloboda kretanja će biti ponovo uspostavljena. Noć na barikadama koje drže Srbi sa severa Kosova protekla je mirno, a incidenata nije bilo.

Šef tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović sastaće se danas u 9.00 s predsednicima opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i s načelnikom Kosovskomitrovačkog okruga.

Na sastanku bi trebalo da budu usaglašeni detalji okvirnog sporazuma koji je sinoć postignut u bazi Kfora kod Leposavića.

U podne će u Zvečanu biti održana zajednička sednica četiri opštinske skupštine sa severa Kosova na kojoj će biti razmotreno stanje u tom delu pokrajine.

Namirnice danas kreću ka severu Kosova

Kako saznaje agencija Tanjug, kamioni sa 75 tona namirnica namenjenih stanovništvu na severu Kosova i Metohije krenuće danas ka pokrajini, a Crveni krst je počeo da preuzima tu robu iz magacina Direkcije za robne rezerve.

Direktor Direkcije za robne rezerve Goran Tasić kazao je da je Crveni krst Srbije još u utorak počeo da preuzima namirnice iz magacina i da je dogovoreno da ta organizacija distribuira pomoć stanovništvu na Kosovu.

Kako je rečeno Tanjugu, planirano je da kamioni budu na administrativnom prelazu Jarinje danas u periodu između 13 i 14 sati.

Podsetimo, Vlada Srbije odobrila je pre tri dana Republičkoj direkciji za robne rezerve da bespovratno isporuči neophodne namirnice opštini Leposavić, u vrednosti od 8.498.000 dinara, a ministarstvo za Kosovo i Metohiju tražilo je da se severnom delu Kosova hitno dostavi bespovratna isporuka 20.000 kilograma šećera, isto toliko jestivog ulja, 30.000 kilograma brašna T-500 i 5.000 kilograma mleka u prahu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: