Šaran kao šansa za izvoz

Srbija može da postane vodeći proizvođač slatkovodne ribe u Evropi, kakav je bila pre dvadeset godina, ako se više uloži u ovu granu, smatraju stručnjaci.

Izvor: B92

Sreda, 03.08.2011.

16:43

Default images

Na ribnjaku Ečka u okolini Zrenjanina u toku je letnji izlov ribe. Veliki deo ribe iz ovog ribnjaka se već nalazi na trpezama širom Austrije i Nemačke.

Posle projekta EU - trogodišnje kontrole količina teških metala i pesticida u ribi, utvrđeno je da su vrednosti 10.000 puta manje od dozvoljenih u EU, zahvaljujući vodi druge klase kojom se ribnjak snadbeva iz Tise.

Hlorisana voda iz ribnjaka bi mogla da se koristi za piće. Uz to, zahvaljujući novoj tehnologiji flotante hrane sa visokim sadržajem proteina, smanjen je udeo masti u šaranima - što evropski kupci traže.

"Naš šaran ima 1,8 do 3 odsto masnoće, a češki i mađarski imaju i do 14 odsto masnoće", kaže Nenad Radulović, direktor ribnjaka "Ečka".

Zoran Mažić, direktor proizvodnje, kaže da im je najviše pomogla kontrola Evropske unije.

Najveći problem naših izvoznika su subvencije Evropske unije koje se daju po kilogramu prozvodnje slatkovodne ribe.

"Česi daju subvencije od 30 do 50 centi po kilogramu ribe, što znači da Česi mogu da spuste cenu na 2,2 evra. Mi nemamo subvencije i možemo da se izborimo samo kvalitetom", kaže Radulović.

U Ečkoj predviđaju da će ovogodišnja prozvodnja šarana biti oko 3.500 tona. Mada se i dalje manji deo ribe izveze, a veći proda kod nas - već postoje najave od kupaca iz Nemačke koje obećavaju da bi taj odnos mogao da se promeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: