Ameneh Bahrami odustala od "kisasa"

Iranka koju je udvarač oslepeo kiselinom zato što je odbila njegovu prosidbu, poštedela je u poslednjem trenutku počinioca ovog zločna iste kazne.

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2011.

19:14

Default images

Ameneh Bahrami je izgubila vid 2004. kada joj je Madžid Mohavedi sasuo kiselinu u lice zato što je odbila da se uda za njega.

Sud je Mohavedija 2008. godine osudio na kaznu oslepljivanja u skladu sa načelom odmazde koja je dozvoljena po iranskom islamskom zakonu.

"Sedam godina sam pokušavala da dobijem 'kisas', odmazdu, ali danas sam odlučila da ga pomilujem", rekla je Ameneh, prenosi Rojters, pozivanjući se na agenciju ISNA. Ona je priznala da je jedan od razloga za tu odluku i interesovanje međunarodne javnosti za ovaj slučaj.

"Činilo se da je čitav svet čeka da vidi šta ćemo uraditi", kazala je Ameneh. Amnesti internešenel je tražio od Irana da ne izvrši kaznu.

Javni tužilac u Teheranu Abas Džafari Dolatbadi je rekao da je njen postupak "hrabar čin" navevši da su pravosudni organi do tog trenutka bili spremni da izvrše kaznu.

"Sve je bilo spremno," rekao je on, ali "Amneh ga je pomilovala pred samo izvršenje presude", naveo je Dolatbadi.

Ameneh traži finansijsku nadoknadu za druge povrede, dodao je on ne ulazeći u detalje.

Lice žrtve je još uvek izobličeno i pored nekoliko hirurških intervencija. Ona je odustala od najteže kazne ali još uvek traži 150.000 evra nadoknade.

"To mi je potrebno za lečenje", rekla je Ameneh.

Mohavedi je odležao kaznu od sedam godina zatvora ali neće biti pušten dok ne plati odštetu.

Odmazda važi i za druge zločine u Iranu kao što je ubistvo. Porodica žrtve može da trazi smrt osuđenog ubice ili da ublaži kaznu u zamenu za novčanu nadoknadu od kriminalca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: