Kabul: SAD odlazi, rok do oktobra

Novi komandant američke vojske u Avganistanu, general Džon Alen, ima rok da do sredine oktobra preda plan za povlačenje vojske SAD iz te zemlje.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.07.2011.

17:32

Default images

Ovo je prvi put da se Alenu postavlja rok za podnošenje plana o povlačenju 10.000 američkih vojnika do kraja godine, ukazala je agencija AP.

"Sledeći mesec biće veoma značajan", istakao je načelnik generalštaba američke vojske, admiral Majk Malen, napominjuće da talibanske vođe često za vreme Ramazana odlaze u Pakistan.

Malen je izjavio da komandanti dobijaju informacije da bi talibani mogli da pokušaju da ponovo osvoje izgubljene teritorije tokom muslimanskog svetog meseca Ramazana.

Malen je rekao da je Alenu potrebno vreme za bezbednosnu procenu pre nego što podnese detaljan plan povlačenja. Malen je u petak stigao u Avganistan, juče se sastao sa komandantima na jugu zemlje, a danas odlazi u istočni deo.

Istovremeno, na jugu Avganistana u gradu Laškargah u samoubilačkom napadu ubijeno je 12 avganistanskih policajaca i jedno dete. Avganistanske snage bezbednosti preuzele su ovog meseca kontrolu nad Laškargahom, ali neki delovi Helmanda i dalje su u rukama talibana.

U provinciji Helmand vodile su se neke od najžešćih borbi tokom rata u Avganstanu, a tu je poginulo više stranih vojnika nego u bilo kojoj drugoj provinciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: