SAD:Sat otkucava, dogovor na pomolu

Bela kuća i vođe opozicionih republikanaca u američkom Kongresu postigli su značajan napredak ka sporazumu kako bi se izbegao bankrot SAD.

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2011.

17:23

Default images

Ako kompromis ne bude postignut do utorka, 2. avgusta, američko ministarstvo finansija će ostati bez sredstava da plaća sve obaveze države.

U redovnom obraćanju naciji, američki predsednik Barak Obama poručio je da je vremena za dogovor o nacionalnim finansijama malo.

Iako su noćašnji pregovori završeni odlukom da se danas u podne po američkom vremenu ponovo glasa o predlogu novog limita zaduženja, dve strane saglasile su se o opštim principima.

"Ima još puno detalja koje treba razraditi, i još puno posla dok sve ne bude dogovoreno. Verujem da svi treba da dobiju dovoljno prostora da obave svoj posao", kaže Heri Rid, lider demokrata u Senatu.

"Uprkos razlikama, mislim da su svi učesnici rpegovora razumni odgovorni ljudi, koji žele da se ova kriza što pre završi, i uveren sam da će tako i biti", kaže Džon Bejner, lider republikanaca u Predstavničkom domu.

Kako su naveli neimenovani izvori u Vašingtonu, planom je predviđeno da se ograničenje zaduživanja poveća u dve faze, za oko 2,4 hiljade milijardi dolara, dok će potrošnja biti smanjena za nešto više od te sume.

Prva faza, od oko hiljadu milijardi dolara, počeće odmah, a druga u kasnije, tokom godine.

Obama je pristao na zahteve republikanaca da se deficit smanji bez povećanja poreza u zamenu za veću sposobnost SAD da se zadužuju.

Ako demokrate i republikanci ne nađu zajednički jezik do utorka, vlada neće imati novca da plaća svoje dugove, kao i socijalne izdatke i naknade veteranima.

Posledični bankrot države mogao bi da bude poguban po američku privredu jer bi došlo do povećanja kamatnih stopa i sloma finansijskog tržišta, što bi se osetilo i u ostatku sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: