Sirija:Vojska ubila preko sto ljudi

Sirijske snage ubile su sto ljudi u Hami, i još trideset i šest u ostalim sirijskim gradovima u pokušaju da razbiju demonstracije uoči ramazana.

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2011.

11:26

Default images

Ovo je bio jedan od najsmrtonosnijih dana u Siriji od 15. marta kada su demonstranti prvi put izašli na ulice zahtevajući demokratske reforme.

Zvaničnici SAD, Nemačke, Italije i Francuske osudili su današnji napad sirijske vojske na grad Hamu i pozvali na okončanje nasilja.

"Sto civila je ubijeno danas u Hami kada su na njih pucale snage bezbednosti koje su zajedno sa vojskom upale u grad", izjavio je predsednik sirijske Lige za zaštitu ljudskih prava Abdel Karim Riaui.

On je dodao da je pet osoba ubijeno i u Homsu, kada su stanovnici tog grada izašli na ulice da pruže podršku Hami, koja se nalazi severnije. U Idlebu, u sličnim okolnostima, poginule su tri osobe.

Predsednik Nacionalne organizacije za ljudska prava Amar Kurabi rekao je da je 19 osoba ubijeno u Deir Ezoru, šest u Haraku i jedna u Bukamalu.

Šef jedne druge organizacije za zaštitu ljudskih prava Rami Abdel Rahman kazao je da je u Suranu nedaleko od Hame, poginulo dvoje ljudi, što znači da je, kazao je on, danas poginulo najmanje 136 ljudi.

Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele izjavio je da je šokiran onim što se dešava u Siriji i zapretio novim sankcijama protiv režima predsednika Bašara al Asada.

"Nemačka vlada poziva predsednika Asada da odmah okonča nasilje protiv demonstranata i započne dijalog", naveo je u saopštenju Vestervele.

On je istakao da, ukoliko Asad ne krene tim putem, Nemačka i njeni partneri u EU će uvesti Siriji nove sankcije.

Zvaničnik američke amabasade u Siriji, pres ataše J.J. Harder, izjavio je Rojtersu da su napadom na Hamu sirijske vlasti pokrenule rat protiv sopstvenog naroda.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini nazvao je "groznim činom" napad na demonstrante u Hami i pozvao sirijsku vladu da okonča nasilje protiv civila.

Francuska je upozorila sirijske vlasti da će odgovarati za krvoproliće, napominjući da je nasilje protiv civila posebno neprihvatljivo tokom ramazana.

"Sirijski političari, vojska i vođe bezbednosnih snaga moraju da znaju, sada više nego ikada, da će morati da odgovaraju za svoja dela", navodi se u saopštenju francuskog ministarstva spoljnih poslova, prenela je agencija AFP.

Najnoviji napad sirijske vojske, koja koristi i tenkove, usledio je nakon gotovo mesec dana vojne opsade tog grada, kao odgovor na jedne od najžešćih demonstracija protiv predsednika Asada.

Aktivisti za ljudska prava očekuju da će antivladine demonstracije biti pojačane tokom Ramazana.

Od početka protesta, prema navodima aktivista, ubijeno je više od 1.600 civila, a vlada pokušava da diskredituje protivnike nazivajući ih teroristima i stranim ekstremistima.
Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton saopštila je da je "zaprepašćena najnovijim izveštajima iz Sirije", gde je u napadu sirijskih snaga bezbednosti na učesnike protesta u Hami poginulo stotinu civila.

"Ovaj napad i nastavak napada na druge sirijske gradove utoliko je neprihvatljiviji pošto dolazi uoči početka svetog meseca ramazana", navedeno je u saopštenju Eštonove.

Ističući da "sirijska vojska i snage bezbednosti imaju dužnost da zaštite građane", Eštonova je dodala da "odgovorni za ove napade moraju da budu privedeni pravdi".

"Ova najnovija dešavanja još jednom pokazuju ispraznost obećanja o reformi koje je dala (sirijska) vlada. Jedini put za izlazak iz krize je kroz iskren, sadržajan, nacionalni dijalog sa opozicijom", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: