Svetske agencije: Srbija želi mir

U prvim reagovanjima posle usvajanja Deklaracije situaciji na KIM strane novinske agencije ističu da Beograd poziva na mirno rešavanje krize.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.07.2011.

16:52

Default images

Agencije ipak upozoravaju da tenzije mogu prerasti u nove konflikte.

Posle žestoke debate, koja je trajala više od deset sati, srpski palrament usvojio je rano jutros Deklaraciju kojom se traži mirno rešavanje najgrore krize sa Kosovom od proglašenja nezavisnosti pre tri godine, naveo je Ašojeted pres.

"Većina poslanika vladajuće složila se sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem koji je isključio upotrebu sile," javio je Asošijeted pres.

Tadić je, kako navodi AP, govorio posle kritika koje su nacionalistički orijentisani poslanici uputili NATO, funkcionerima EU na Kosovu i lokalnim albanskim vlastima u pokrajini, okrivljući ih za prošlonedeljno nasilje u pokrajini.

"Neki od njih su čak tražili da Srbija vojno interveniše kako bi zaštitla srpsku manjinu na Kosovu," navela je američka agencija.

Ovo je najgora kriza u odnosima Beograda i Prištine od kada je Kosovo, 2008. godine, jednostrano proglasilo nezavinost, a Srbija odbila da to prihvati, ocenio je AP.

Italijanska novinska agencija Ansa ističe da se Deklaracijom optužuje Priština da je pokusala da promeni situaciju na terenu pribegavaljući sili.

Agencija navodi da je pre glasanja o rezoluciji Tadić izjavio da mir na Kosovu "nema alternativu" i da je najvažniji zadatak Srbije da "obezbedi mir" pozivajući međunarodnu zajednicju da "vrati stanje na ono koje je postojalo pre izbijanja krize kada je red na granici garantovao Euleks".

Agencija Frans pres istakla je da je Srbija pozvala na dijalog u cilju pronalaženja mirnog rešenja za situaciju na severu Kosova i upozorila da tenzije mogu prerasti u nove konflikte.

U Deklaraciji se vlasti u Prištini osuđuju da su "pokušale da silom promene realnost na terenu", ukazao je AFP.

Agencija prenosi da se Vlada Srbije Deklaracijom obavezala da od međunarodnih misija zahteva da ne dozvole jednostrane aktivnosti privremenih institucija u Prištini, kojima se ugrožavaju mir, stabilnost i mogućnost iznalaženja kompromisnog rešenja.

AFP navodi da je Tadić optužio vlasti u Prištini da su pokušale da "dugoročno promene etničku strukturu", a da je šef beogradskog tima u pregovorima sa Prištinom Borislav Stefanović opisao situaciju kao "dramatičnu, na ivici sukoba".

Frans pres ističe da se u Deklaraciji poziva na pronalaženje rešenja putem dijaloga Beograda i Prištine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: