Sever KiM bez hleba, mleka, lekova

Kosovska Mitrovica -- U Lešak, Leposavić i Kosovsku Mitrovicu, zbog zatvaranja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, ovog jutra nisu stigli hleb i mleko iz Raške.

Izvor: Beta
Podeli

"Imlekovih" proizvoda već treći dan nema na severu Kosova, troše se poslednje zalihe mesa, mesnih prerađevina i konditorskih proizvoda.

Građani kupuju preostale količine brašna i kvasca, smanjene su zalihe flaširane vode, ponuda voća i povrća na pijacama je smanjena.

Na benziskim pumpama na severu Kosova su redovi za gorivo, tamo stižu najuporniji i oni sa manjim vozilima, a kasni i dnevna štampa.

U Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici ukazuju na zabrinutost zbog nedovoljno lekova i svega što je neohodno za lečenje Srba i ostalih nealbanaca sa Kosova.

Građani se, uprkos teškoj situaciji, ne žale previše na uslove u kojima moraju da žive, ali kako kažu, brine ih neizvesnost kako će se rešiti situacija posle jednostranih poteza Prištine i Kfora da ovaj deo pokrajine integrišu u kosovske institucije.

Alternativnim putnim pravcima na sever Kosova dopremljene su danas određene količine životnih namirnica iz Srbije u pojedina mesta.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je da nema većih problema u snabdevanju životnim potrepštinama ali da ih može biti narednih dana ako Kfor nastavi sa blokadom dva administrativna prelaza na severu Kosova.

Predstavnici lokalnih samouprava sa severa Kosova apelovali su na trgovce da ne povećavaju cene namirnica i drugih proizvoda.

Zbog blokade zdravlje građana ugroženo

Direktor Zdravstvenog centra Milan Jakovljević upozorio je s komandanta KFOR-a da će, ako brzo ne otvori prelaze na severu Kosova, životi Srba i ostalih građana koji se tu leče, biti dovedeni u pitanje.

Rad Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici ozbiljno je doveden u pitanje zbog zatvaranja administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje i sve su manje mogućnosti da se pacijentima pruži adekvatna zdravstvena zaštita, upozoravaju iz te zdravstvene ustanove.

On je na konferenciji za novinare rekao da je otežan transport bolesnika do kliničkih centara u centralnoj Srbiji i da nedostaje kiseonik jer, kako je podsetio, Bolnica u Kosovskoj Mitrovici nema centralni gas već koristi boce sa kiseonikom.

Kako je naveo Jakovljević, nedostaju anestetici, setovi za dijalizu za više od 30 pacijenata kojima je neophodan taj vid zdravstvene zaštite.

"Nedostaju i lekovi za psihijatrijske i srčane bolesnike, i ukoliko KFOR-a ne dozvoli otvaranje prelaza naša bolnica će biti u još težoj situaciji i preti nam humanitarna katastrofa", upozorio je Jakovljević.

On je dodao da za sada ima goriva za vozila, ali da, ako se nešto ne promeni i prevoz sanitetima bi mogao da bude doveden u pitanje.

Troše se i zalihe hrane koja se za bolesnike priprema u centralnoj kuhinji, nedostaje voda koja je neophodna za sterilizaciju instrumenata i operaciju pocijenata, rekao je direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici.

Jakovljević je apelovao na Vladu Srbije da pomogne kako bi se Zdravstvenom centru deblokirao račun koji je u blokadi sedam meseci a Zdravstvene ustanove u Srbiji pozvao da u "teškim vremenima" pomognu kosovskomitrovačkoj bolnici i gradjanima severnog Kosova.

On ja apelovao na sve koji mogu, da daju krv jer su zbog blokade i te zalihe ugrožene, i podsetio da nema skenera i drugih neophodnih aparata.

Vlada Kosova spremna da pošalje hranu

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi kaže da su institucije Kosova spemne da snabdevaju prehrambenim proizvodima sever Kosova ukoliko za to bude potrebe.

"Ako ima potrebe i nedostatka prehrambenih proizvoda na severu zemlje, Vlada Kosova je spremna da u taj deo pošalje pomoć u hrani. Mi imamo obavezu da brinemo o našim građanima bez obzira o kome se radi", rekao je Redžpi.

On je naveo da je moguće da u ostvarivanju tog opredeljenja, probleme mogu stvarati paralelne i ekstremne strukture na severu Kosova.

Redžepi je ocenio da je situacija na severu Kosova mirna ali pod tenzijama, i dodao da se na putevima i dalje nalaze barikade.

Prištinski mediji su javili da su Kfor i Euleks policija uspostavili kontrolni punkt na putu između Zvečana i Zubinog Potoka i da kontrolišu sve koji prolaze tim putem.

strana 1 od 58 idi na stranu