Dežer: Jasnije finansiranje medija

U Srbiji bi trebalo uvesti jasna pravila u finansiranje medija i garantovati fer konkurenciju, ukazao je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Izvor: B92

Nedelja, 31.07.2011.

18:02

Default images

Šef Delegacije EU je postavio i pitanje da li u Srbiji ima isuviše medija.

"Izvor finansiranja, bez obzira na to da li je reč o državi ili opštini, mora biti jasan i transparentan. Jer, ne možete narušavati konkurenciju na tržištu - govorimo o medijima kao industriji u tom smislu, a tu se mora garantovati fer kokurencija", rekao je Dežer.

"Situacija u medijima je teška. Uvek pojednostavljeno kažem – imate 100 televizija, 200 radio stanica i 500 štampanih medija za stanovništvo od 7,5 miliona stanovnika. To je mnogo, i pitanje je kako je to održivo na tržištu", rekao je Dežer.

Kada je reč o vlasništvu države u medijima, šef Delegacije EU je kazao da se u tom domenu moraju postaviti jasna pravila jer je reč o novcu poreskih obveznika.

"Ako želite javnog emitera, on mora da radi po utvrđenim veoma preciznim pravilima jer žive od pretplate poreskih obveznika. Koliko shvatam, problem kojim se treba pozabaviti je i procenat naplate pretplate. Svejedno, oni žive od javnog novca i moraju da pružaju javne usluge", kazao je Dežer.

"Ukoliko imaju i komercijalne aktivnosti, one se moraju voditi u odvojenom transparentnom računovodstvenom sistemu koji je potrebno uspostaviti", dodao je on.

"Drugo pitanje je da li želite lokalne i regionalne javne emitere. Tu se postavlja i pitanje manjina i manjinskih jezika, na koji način razliciti Saveti nacionalnih manjina mogu na tržištu da kupe vreme za svoje emisije i predstavljanje na jezicima manjina", rekao je Dežer.

Kako je naveo, o svemu tome se mora voditi računa prilikom uređivanja ove oblasti, ali to ne znači da svaki nacionalni savet mora imati svoj medij, već da moraju da postoje jasna pravila za zakup medijskog prostora za sadržaje na jezicima manjina.

"Potrebna je i tehnološka promena. Sve je više internet medija i kablovskih operatera, a tu je i digitalizcija koja bi trebalo da se sprovede naredne godine u aprilu. Sve to će izazvati brojne promene", kazao je Dežer i dodao da je ptorebno napraviti dobru strategiju koja će anticipirati promene i uspostaviti pravila za prilagođavanje medija na nove okolnosti.

"Morate napraviti dobru strategiju i anticipirati promene i potrebna su jasna pravila prema kojima će se sprovoditi to restrukturiranje medija i prilagođavanje na novo okruženje", kazao je Dežer, napomenuvši da se usvajanje strategije očekuje u septembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: