Priština samostalno poslala ROSU

Beograd -- Američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik izjavila je da su vlasti u Prištini samostalno donele odluku o slanju policijskih snaga ROSU na sever Kosova.

Izvor: Beta, Pres
Podeli

Ona je u intervjuu za Pres rekla da potez Prištine nije bio u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom i SAD.

"Ta odluka je doneta isključivo od strane Prištine, a SAD izražavaju žaljenje zbog svega što se izdešavalo protekle nedelje na Kosovu", rekla je Meri Vorlik.

Meri Vorlik je rekla da SAD pozivaju Beograd i Prisstinu da "sednu za pregovarački sto i pronađu održivo rešenje koje će omogućiti slobodno kretanje robe i ljudi".

Upitana o ulozi Kfora i Euleksa, ona je rekla obe institucije imaju čvrst mandat na Kosovu i da im je cilj obezbedjenje mira, stabilnosti i vladavine prava.

Na pitanje o daljem toku pregovora Beograda i Prištine, Vorlik je rekla da je i dalje optimista uprkos "teškim trenucima u proteklih nekoliko dana".

"Na duži period u interesu je Srbije da pronadje modus vivendi za uspostavljanje odnosa sa Kosovom. Ne vidim da bilo ko u EU govori da
je to pitane koje treba da se reši sutra ili za nekoliko meseci", rekla je ambasadorka Meri Vorlik.

U ponedeljak uveče 25. jula specijalne jedinice policije ROSU po naređenu Hašima Tačija krenule su u akciju preuzimanja prelaza Jarinje i Brnjak na severu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu