Vlast saglasna: Priština je kriva

Državni vrh Srbije osudio događaje na severu Kosova tokom vanredne sednice o stanju na Kosovu. U toku je sedmi čas rasprave, završetak se ne očekuje pre ponoći.

Izvor: Tanjug

Subota, 30.07.2011.

14:39

Default images

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković kaže da su krizu u pokrajini izazvale privremene vlasti u Prištini neodgovornim i jednostranim potezima.

Cvetković kaže da je njihovo delovanje usmereno na pokušaj promene realnosti na terenu, izazivanje nemira među Srbima i instaliranjem svojih institucija na severu pokrajine.

Cilj privremenih vlasti u Prištini bio je da izazovu incidente, isporovociraju lokalno stanovništvo i otežaju poziciju Srbije", rekao je Cvetković.
Suštinski, cilj je bio da se isprovocira Srbija da prekine dijalog, koji je već dao prve rezultate, rekao je premijer.

Cvetković je prvi govorio tokom vanrednog skupštinskog zasedanja o deklaraciji o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Kriza na Kosovu i Metohiji rezultat je pokušaja privremenih vlasti u Prištini da jednostranim aktima uspostave svoju državnost, ocenio je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić na sednici Skupštine o Kosovu i Metohiji.

On je podsetio da su diplomatske aktivnosti Srbije u međunarodnoj areni usmerene na sprečavanje uspostavljanja državnosti.
(Tanjug)
"Ono čemu se sada u međunarodnom kontekstu pribegava jeste pre svega pritisak na države članice UN da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosmeta i da se izbore za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama", ukazao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo spoljnih poslova i drugi državni organi Srbije deluju stalno prema međunarodnim institucijama i članicima UN da bi se ta dva puta uspostavljanja državnosti Kosova onemogućila.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac izjavio je na sednici Skupštine o Kosovu da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije od početka krize, 25. jula, postupaju u skladu sa svojim ovlašćenjima i međunarodnim sporazumom i u želji da spreče sukobe i gubitke života na obe strane.

Šutanovac je ocenio da je samo splet srećnih okolnosti što se nije dogodila veća tragedija od one koja se dogodila, te da je moglo biti više ranjenih i poginulih i više oštećenih vozila u neredima na severu Kosova.
(Tanjug)
On je rekao da su Ministarstvo i VS u u stalnom kontaktu sa Kforom, bilo da je to komandant Erhard Biler, bilo njegov zamenik preko Generalstaba, bilo komandant Južnog krila NATO-a koji komanduje iz Napulja.

Kfor je jedini autorizovan, sporazumom iz 1999. godine, na osnovu koga je završeno bombardovanje i na osnovu koga su ušle međunarodne snage na Kosmet, rekao je Šutanovac.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je danas da je situacija na severu Kosova "dramatična i da poprima razmere vanrednog stanja i gotovo ratnog sukoba".

"Jedino su pregovori i dijalog rešenje, sve ostalo je katastrofa. Laka rešenja su 'što gore, to bolje'. Nijedna majka ne sme da zaplače, nikome dlaka s glave ne sme da fali. Građani su jedinstveni u tome. Neka oni koji zagovaraju laka rešenja kažu šta je alternativa pregovorima", rekao je Stefanović na sednici Skupštine Srbije o Kosovu.

Stefanović je rekao da situacija mora da se vrati na pređašnje stanje "kako bismo dali šansu pregovorima".

Stefanović je istakao da predstoje teški dani i da će biti nastavljeni pregovori o rešenjima za blokadu puteva i administrativnih prelaza.
(Tanjug)
Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić rekao je da su predstavnici UNMIK-a predložili da se pitanje pečata carine Kosova rešava u okviru CEFTA sporazuma, a ne u bilateralnim razgovorima Beograda i Prištine.

Ćirić je na sednici Skupštine Srbije kazao da će Beograd još razmotriti taj predlog, ali da je trenutno pitanje pečata carine Kosova u senci ostalih dešavanja na Kosovu.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je na sednici Skupštine Srbije, da je Kfor u potpunosti izašao "iz okvira Rezolucije 1244 i zauzeo pozicije Prištine".

Bogdanović je detaljno obavestio poslanike Skupštine Srbije o hronologiji krize na severu pokrajine.

Bogdanović je ocenio da je Kfor "prekoračio rezoluciju 12 44", što su Srbi na severu Kosova i Metohije protumacicli kao podršku ciljevima Prištine, rekao je Bogdanović.

On je ukazao da je ovakvim postupanjem Kfor, umesto spuštanja tenzija, dopustio da se stvori utisak da vojna misija na grub način krši rezoluciju 1244, a Srbi na severu Kosmeta su strahovali da Priština preko Kfora ne dođe do svojih ciljeva.

To je doprinelo neredima i paljenju administrativnog prelaza Jarinje, rekao je, između ostalog, Bogdanović. Zamenica šefa poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić izjavila je da dijalog između Beograda i Prištine mora biti nastavljen uprkos tome što dijalog ima mnogo protivnika u međunarodnoj zajednici, ali i među Srbima.

Ona je takođe istakla da je Vlada Srbije iskazala spremnost da sva, pa i ona najosetljivija pitanja, rešava diplomatskim sredstvima, kao i da Srbija nije kriva za prekid pregovora.

"Koliko god je danas bilo teško podržavati, a kamoli voleti EU, jasno je da kao što nemamo prava da dignemo ruke i odustanemo od diplomatske borbe za Kosovo, isto tako nemamo pravo da se odričemo saradnje sa EU", poručila je Grubješićeva.

Socijalistička partija Srbije će podržati deklaraciju o Kosovu, izjavio je šef poslaničke grupe te stranke u Skupštini Srbije Branko Ružić, založivši se za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kada se situacija na severu Kosova vrati u pređašnje stanje.

On je rekao da deklaracija o Kosovu predstavlja kritiku i zabrinutost zbog delovanja međunarodnih misija na teritoriji Kosova.

"Ne želimo time da napadnemo Kfor, koji ima mandat iz rezolucije 1244, niti Euleks, ali izražavamo zebnju zbog dešavanja prethodnih dana", objasnio je Ružić.

On je kazao i da se time upućuje poruka međunarodnoj zajednici, EU i UN da ono što se dešavalo prethodnih dana ne sme da se dešava u budućem periodu.

On je pozvao poslanike srpskog parlamenta na iskreno jedinstvo, koje je u interesu građana Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: