Upozoriti EU o poternicama Srbije

BIH treba što hitnije da alarmira EU o poternicama Srbije protiv državljana BIH jer one destabilizuju državu, izjavio Ejup Ganić, član ratnog predsedništva BIH:

Izvor: B92

Subota, 30.07.2011.

10:58

Default images

On navodi da je penzionisani general Jovan Divjak, koga je sud u Austriji odbio da izruči Srbiji, uhapšen na osnovu difuzne poternice Srbije.

"Na njoj je nas 19 ljudi optuženih za 2. i 3. maj 1992. Interpol je odbio da te poternice objavi kao crvene. Međutim, Beograd koristi difuzne poternice za koje ne treba njihova saglasnost", kaže Ganić za Dnevni avaz.

"Naša država, ono što imamo od države, odnosno Predsedništvo BiH, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo policije treba da sednu sa komesarom Evropske unije za bezbednost i sa predstavnicima Interpola i da im obrazlože da je za Srbiju svako ko je branio BiH zločinac", naveo je on.

Ganić je dalje naveo da je ovo "specijalni metod rata, koji Srbija koristi u miru".

"BiH priznaje sve sudove, i međunarodne, i Haški tribunal. Pa, zar sama činjenica da su sudovi u Londonu i Beču utvrdili da se radi o falsifikatima Beograda ne govori dovoljno međunarodnoj zajednici da zaustavi Beograd? Tačno je da smo Divjak i ja oslobođeni, ali svi ostali koji su na srbijanskoj listi i dalje mogu biti hapšeni po svetu", rekao je Ganić.

Apelujući na nadležne institucije BiH da se obrate, kako navodi, zemljama članicama EU, Ganić je zatražio da po tom pitanju reaguje i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

"On treba da se umeša, ne da zaštiti nekoga ko je počinio zločin, nego da spreči agresiju koju Srbija i dalje vrši u miru", kazao je Ganić, koji je tokom prošle godine uhapšen na londonskom aerodromu po poternici Srbije zbog ratnih zločina u Dobrovoljačkoj ulici, ali ga je londonski sud pustio na slobodu.

U napadu na kolonu JNA koja se povlačila iz Sarajeva u maju 1992. godine ubijena su 42, a ranjena 73 vojnika. Za ovaj zločin još niko nije odgovarao, a BiH nije podigla nijednu optužnicu.

Srbija za zločin u Dobrovoljačkoj tereti i Ejupa Ganića i Jovana Divjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: