Usvojen plan rasprave o restituciji

Odbor Vlade Srbije za privredu i finansije usvojio na vanrednoj sednici plan rasprave o Nacrtu zakona o vraćanju imovine i obeštećenju.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2011.

07:20

Default images

Taj zakon predviđa naturalnu i finansijsku naknadu za nacinalizovanu imovinu.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kazao je na konferenciji za novinare da će primedbe na to zakonsko rešenje moći da se dostave do kraja avgusta preko internet sajta Vlade Srbije i Ministarstva finansija.

Đelić je kazao da će Vlada u septembru poslati predlog zakona na usvajanje u Skupštinu Srbije.

"Srbija će usvajanjem tog zakona ispraviti jednu veliku nepravdu koja je učinjena posle Drugog svetskog rata, ali i ispuniti bitan uslov za sticanje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji", kazao je Đelić.

Prioritet će biti vraćanje imovine u naturi, a ukoliko to ne bude moguće, država će obeštećenje isplatiti kroz obveznice, istakao je on.

"Visina efektivnog obeštećenja znaće se krajem 2014. godine", rekao je potpredsednik Vlade Srbije i dodao da neće biti napravljene nove nepravde i biće poštovana prava sadašnjih vlasnika.

Predmet vraćanja biće sva imovina koja je oduzeta posle Drugog svetskog rata, a izuzeci će biti dvorski kompleks i zgrade u kojima se nalaze bitne državne institucije i muzeji, a oni koji potražuju imovinu i kojih, prema procenama ima oko 150.000, imati dve godine da podnesu zahtev za
povraćaj imovine.

Prema Đelićevim rečima, do usvajanja zakona biće zabranjeno otuđivanje nacionalizovane imovine koja je u državnom vlasništvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: