Turska: Vojni vrh podneo ostavke

Ankara -- Komandant oružanih snaga Turske Isik Kosaner i zapovednici kopnenih, pomorskih i vazduhoplovnih snaga podneli su ostavke, a razloge za to još nisu objavili.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Poslednjih nekoliko godina u odnosima vojske i vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana vladaju tenzije.

Inače, ovo je prvi put da je došlo do kolektivne ostavke vojnog rukovodstva u Turskoj.

Kosaner se proteklih dana sastao sa predsednikom vlade nekoliko puta, a povod je bio sastanak Vrhovnog vojnog saveta početkom avgusta, na kojem se odlučuje o vojnim unapređenjima, prenosi Bi-Bi-Si.

Frans pres navodi da je verovatni razlog za ostavku neslaganje vojske i vlade premijera Erdogana oko unapređenja oficira koji su pritvoreni pod sumnjom da su učestvovali u zaveri da sruše vladu.

Naime, u pritvoru su 42 oficira pod sumnjom da su učestvovali u raznim zaverama da svrgnu vladu islamističke vladajuće stranke Partije pravde i razvoja (AKP), koja je na vlasti od 2002. godine. Vojska smatra da ti oficiri mogu da budu unapređeni iako su u zatvoru, dok čekaju kraj suđenja, dok Vlada hoće da ih penzioniše.

Vojska je oslabljena 2007. kada je pokrenuta istraga nekoliko navodnih zavera protiv stranke na vlasti.

Kosaner je na čelo turskih oružanih snaga postavljen pre nešto više od godinu dana, a vlada tada nije podržala predlog vojske da se na ovaj položaj postavi general Hasan Igsiz, koji se dovodio u vezu sa navodnim planiranjem državnog udara 2003. godine.

Jedna od zavera u istrazi je, kako se smatra, isplanirana u vojnoj bazi Prve armije u Istanbulu, ubrzo pošto je vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK) došla na vlast, a sa ciljem da se, između ostalog, izazovu tenzije sa Grčkom. To bi podstaklo politički haos i opravdalo preuzimanje vlasti od vojske. Vojska je rekla da je to bio samo jedan od planova zasnovanih na mogućim scenarijima političkih nemira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu