"Nema pregovora dok traju blokade"

Komandant KFOR-a Erhard Biler poručio u Rudaru da će nastaviti pregovore o situaciji na administrativnim prelazima samo ako Srbi uklone blokade ka Jarinju.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2011.

07:04

Default images

Predstavnici Vlade Srbije počeli su danas oko 14.30 razgovore sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borko Stefanović odgovorio da niko ne može da ubedi lokalne Srbe da se sa barikada povuku.

Predstavnici Beograda zamolili su komandanta Kfora da učini sve da se situacija razreši na miran način i da započnu razgovori.

Biler je, međutim, više puta ponovio da je spreman da razgovara, ali samo ako kroz Rudare prodje konvoj za snabdevanje Kfora.

Po njegovim rečima, neprihvatljivo je da jedinice Kfora nemaju slobodu kretanja, a on ne želi da upotrebi silu - ali ne može da dozvoli blokadu.

"Naši ljudi neće pribegavati sili, ali niko na ovom svetu - ni bog, ni predsednik - ne može da ove ljude natera da odustanu od blokade. Srbija stoji iza odluka svojih gradjana, izuzev ako se radi o sili", odgovorio je Stefanović.

Biler je kazao da je Kfor ispoštovao prvi deo dogovora - da na administrativnim prelazima ne budu jedinice ROSU - ali da "druga strana" nije ispoštovala dogovor o slobodi kretanja.

Po njegovim rečima, diskutabilan je treći deo dogovora, koji se tiče prelaza - i o tome se može razgovarati.

Cilj Beograda: Stanje pre intervencije kosovskih specijalaca

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović izjavio je danas pre podne da je neophodno razgovarati sa Prištinom o rešavanju problema na Kosovu, ali da se pre nastavka dijaloga situacija na severu pokrajine mora vratiti u pređašnje stanje.

"Taj jednostrani pokušaj Prištine da promeni situaciju ovde je upravo motivisan time da prejudicira ishod razgovora. Dakle oni su hteli da ovde bude kosovska carina i da onda kažu: hajde sad da se dogovorimo oko svega. Mislim da je to nemoguće i da u ovom trenutku imamo dva zadatka: jedan je da rešimo ovu krizu, da građani ostanu mirni, i drugi, kada to ostvarimo, da se vratimo u sve moguće dogovore da bi napravili neko trajno rešenje", izjavio je Stefanović.

Stafanović je rekao da će, zajedno sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem, nastaviti da u kontaktu sa predstavnicima međunarodnih misija traga za rešenjem krize na severu pokrajine.

On je rekao da se nada da će komandant Kfora Erhard Biler, koji je proteklih dana posredovao između Beograda i Prištine, danas na razgovore doći sa nekim novim predlozima.

Šef pregovaračkog tima Beograda upozorio je da je Kfor time izašao iz okvira svog mandata, a ministar Goran Bogdanović kaže da Kfor očigledno pomaže stvaranju nezavisne države Kosovo.

Situacija na tom delu severnog Kosova jutros je mirna, iako je obelodanjen neuspeh sinoćnjih pregovora predstavnika Vlade Srbije i Kfora o tome kako bi ubuduće trebalo da izgleda kontrola na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Srbi rešeni da ostanu na barikadama

(Tanjug)
Za sada kontrolu na administrativnom prelazu Jarinje vrše američki vojnici Kfora, a na Brnjaku francuski, s tim da na Jarinju nema pripadnika KPS-a, dok su na Brnjaku prisutne mešane patrole srpsko-albanske nacionalnosti.

Kako javlja agencija Beta, saobraćaj preko Jarinja za sada se odvija nesmetano, propuštaju se putnička vozila, ali i kamioni i autobusi. Američki vojnici, koji kontrolišu prelaz, ne dozvoljavaju novinarima i snimateljima da ih snimaju, ali im je dozvoljeno da na pet minuta snime spaljene objekte i vozila.

Srbi su odlučili da ostanu na barikadama, pre svega u mestu Zupče, kod Zubinog Potoka, i najavili da će ih, ako se pokuša sa nasilnim razbijanjem barikada, štititi svojim telima.

Oni su najavili i da će na 24 sata blokirati sve putne pravce na severu Kosova ukoliko pregovori, koji treba da se nastave danas, ne budu išli u željenom pravcu.

Na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Leposavić-Raška na nekoliko lokacija se nalaze barikade koje su postavili Srbi, od kojih je najveća u mestu Rudare. Ta barikada je sačinjena od teške mehanizacije, a na sam put su istovareni šljunak i drva. Putnička vozila se propuštaju, ali je blokiran prolaz vozilima Kfora i kosovske policije.

Jedinice Kfora u oklopnim vozilima došle su u 13.40h do srpskih barikada u Rudaru, i Srbima su naložili da uklone blokadu puta ka prelazu Brnjak.

Jučerašnji razgovori predstavnika Vlade Srbije sa Kforom o funkcionisanju ta dva administrativna prelaza nisu uspeli, a NATO je punktove Jarinje i Brnjak proglasio zabranjenim vojnim zonama i zapretio primenom bojeve municije u slučaju napada na njih, dok je Euleks saopštio da je pojačao patrole na severu Kosova.

Predsednik Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić najavio je da će, ako ne dođe do dogovora sa komandantom Kfora, od Bogdanovića i Stefanovića biti zatraženo da prekinu pregovore.

Odluka kosovske vlade o uvođenju zabrane na uvoz srpske robe na Kosovo počela je danas da se primenjuje i na Brnjaku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: