Reljić:Napredak Srbije slabi Tačija

Naučni saradnik na berlinskom Institutu za međunarodna i bezbednosna pitanja Dušan Reljić ne očekuje prekid dijaloga posle incidenata na severu Kosova.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2011.

11:25

Default images

On smatra da će se Beograd i Priština "posle određene pauze i diplomatskih napora ponovo naći za stolom".

"Beograd je već ocenio da bi prekid (dijaloga) bio veoma loša odluka jer bi to bilo protivno zahtevima EU, među kojima je i taj da Beograd radi na normalizaciji odnosa sa Prištinom", kazao je Reljić za Dojče vele.

"S druge strane ni Priština ne bi mogla da se odluči na prekid pregovora protiv volje Brisela i Vašingtona", dodao je on.

Reljić, međutim, ocenjuje da ne treba očekivati regulisanje pitanja ekonomskih sankcija i carinskih pečata, jer bi to u ovom trenutku značilo "gubitak obraza za jednu ili drugu stranu".

On je najnovije napetosti na severu Kosova prokomentarisao rekavši da ima utisak da je reč o "opasnom pokušaju" premijera Kosova
Hašima Tačija da "stavi pred svršen čin kako Beograd tako i Brisel i Vašington, njegove najvažnije partnere u međunarodnoj zajednici".

"Prvobitni Tačijev cilj bio je politički profit, koji bi se ogledao u tome da konačno stekne kontrolu nad severom Kosova i time spreči preteću, trajnu podelu Kosova", rekao je Reljić.

Prema njegovoj oceni, Tačijev krajnji cilj je da ostvari svoje pravo na sever Kosova, kao što je cilj Beograda da održi sadašnje stanje, "faktički podeljeno Kosovo", kako bi to dugoročno bila osnova nekog "poravnanja sa Prištinom".

Na pitanje zašto se Tači odlučio na tako "opasan potez", Reljić je kao razlog naveo "oslabljenu poziciju" kosovskog premijera izveštajem
Dika Martija o trgovini organima, rekavši da je "samo pitanje vremena kada će se protiv njega povesti zvanična istraga".

"Osim toga, njegov bliski saradnik Fatmir Ljimaj zvanično je optužen od strane Euleksa. I jedno i drugo slabi njegovu (Tačijevu) poziciju
u odnosu na opoziciju na Kosovu koja vladu optužuje za lošu društveno-ekonomsku situaciju, korupciju i nedostatak pravne
države", rekao je Reljić.

On je još ocenio da stalni napredak Srbije ka EU dugoročno slabi poziciju Kosova kada se radi o krajnjem rešenju odnosa sa Beogradom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: