Hrvatska: Srpska manjina van Sabora

Zagreb -- U izbornoj godini, Ustavni sud Hrvatske ukinuo je odredbu ustavnog zakona po kojoj se srpskoj manjini unapred garantuju tri poslanička mesta u Saboru.

Izvor: B92
Podeli

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac upozorava da su prava manjina bila jedan od uslova za završetak hrvatskih pregovora sa EU.

"Ustavni sud ne mora voditi o tome računa, ali Sabor mora. Očito da se ne zna gde je granica između ustavnog suda i sabora. Naše je da tu granicu stvorimo", kaže Pupovac.

Pupovac kaže da je Ustavni sud Hrvatske preuzeo na sebe zakonodavnu ulogu umesto Sabora i to u izbornoj godini, što je protivzakonito.

U odvojenim izjavama, strasti su pokušali da smire hrvatska premijerka Jadranka Kosor i predsednik Ivo Josipović.

"Odluka ustavnog suda je odluka koju treba poštovati. Međutim, sasvim je sigurno da ćemo još puno o tome razgovarati", kaže Kosorova.

"Ja sam jedan od onih koji zagovaraju dopunsko pravo glasa za manjine, i očito je da ćemo morati dobro pročitati odluku Ustavnog suda da vidimo kako se to dopunsko pravo glasa može i uz koji uslove realizovati", kaže Josipović.

Uskraćene su i ostale manjine, jer im je oduzeto dosadašnje pravo da se svaki glas koji dobiju na izborima računa kao dupli. Zato je poslanik italijanske manjine u hrvatskom Saboru najavio da će o svemu izvestiti Brisel, ali da će se obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

strana 1 od 94 idi na stranu