Vanredna sednica sutra u 14 sati

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović zakazala za subotu u 14 sati sednicu parlamenta o Kosovu. Predlog deklaracije: KFOR krši statusno neutralnu 1244.

Izvor: B92

Petak, 29.07.2011.

09:06

Default images

Zahtev Vlade Srbije za održavanje sednice parlamenta o trenutnoj situaciji na Kosovu stigao u Skupštinu Srbije danas nešto pre 13 sati.

Sednici bi, pored premijera Cvetkovića, trebalo da prisustvuju ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda za pregovore sa Prištinom Borko Stefanović.

Dnevni red bi imao jednu tačku - izveštaj Vlade u vezi sa situacijom na Kosovu i donošenje zaključaka.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović ranije je rekla za B92 da će zakazati hitnu sednicu parlamenta u roku od 24 sata, kada vladin predlog stigne u Skupštinu.

"Vlada je najavila da će predlog tačke dnevnog reda za vanrednu sednicu dostaviti ujutro, u tom slučaju bih ja u roku od 24 časa već mogla da zakažem sednicu Skupštine, što znači da bismo mogli već da u subotu radimo po toj tački", kazala je ona.

Predsednica Skupštine kaže i da, nakon smirivanja situacije na Kosovu, očekuje da se pregovori Beograda i Prištine nastave.

"Mislim da će biti još pregovora na tu temu. Iskreno se nadam da će kriterijum veće objketivnosti poštovati svi nakon tih pregovora", rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Predlog deklaracije

Međunarodne snage na Kosovu i Metohiji krše statusno neutralne okvire poverene Rezolucijom 1244, čime ugrožavaju opstanak srpskog stanovništva i interese Srbije u pokrajini, navodi se u danas objavljenom Predlogu deklaracije o kojoj će poslanici sutra raspravljati u parlamentu.

"Skupština Srbije utvrđuje da takvo delovanje međunarodnih misija, predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, a pre svega Povelje
UN, Završnog akta iz Helsinkija i Rezolucije SB UN 1244. Takvim aktima i aktivnostima bili bi neposredno ugroženi suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Republike Srbije", navodi se u tekstu.

Na sajtu Skupštine Srbije postavljen je Predlog deklaracije u kojem se konstatuje da su privremene institucije u Prištini nasilno pokušale da promene realno stanje na terenu i izvrše dodatni pritisak na Srbiju, kao i da suštinski ponište Rezoluciju 1244 UN.

Tekst deklaracije sadrži i zahtev Vladi Srbije da preduzme neophodne mere za dosledno poštovanje Rezolucije 1244 UN i okvir delovanja državnih organa i drugih činilaca u odbrani suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije.

"Posebno se obavezuje Vlada Srbije da u svim okolnostima koje bi mogle nastupiti efikasno deluje na zaštiti života i imovine, prava i sloboda građana pokrajine, a posebno srpskog i nealbanskog stanovništva", navodi se u tekstu.

Taj okvir predviđa da odbrana interesa Srbije i naroda na Kosovu i Metohiji, kao integralnom delu Srbije, predstavlja prioritet državnih institucija i svih javnih činilaca u državi, a da je najbolji način za postizanje kompromisnog rešanja dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje statusno neutralnih medijatora, sa mandatom UN.

Vlada Srbije se obavezuje da ne dozvoli jednostrane aktivnosti privremenih institucija u Prištini kojima se ugrožava mir, stabilnost i mogućnost iznalaženja kompromisnog rešenja, kao i da donese konkretne mere za nastavljanje državnih funkcija u pokrajini, u uslovima dodatne opstrukcije i pritisaka privremenih kosovskih institucija i dela međunarodne zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: