NATO: Zabranjene vojne zone!

Komandant KFOR-a Erhard Biler izjavio da je NATO proglasio Jarinje i Brnjak za zabranjene vojne zone i zapretio primenom bojeve municije u slučaju napada.

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.07.2011.

19:51

Default images

"Ne mogu da isključim još jedan pokušaj napada. Oba prelaza su proglašena vojnom zabranjenom zonom i pravila angažovanja su veoma jasna", rekao je Biler.

Vojnici mogu da primene bojevu municiju da bi branili sebe i druge ljude, da bi branili imovinu i vojnu zabranjenu zonu.

"Niko ko nije ovlašćen da radi na prelazima ili da prođe kroz prelaze ne treba da se nalazi u njihovoj blizini", rekao je komandant KFOR-a.

"Vojnici mogu da koriste smrtonosno oružje, mogu da upotrebe oružje za sopstvenu odbranu, za odbranu svih ljudi, imovine i ograničene vojne zone", naveo je Biler.

Portparol KFOR-a Hans Diter Vihter je u ekskluzivnoj izjavi za B92 pojasnio koje će se mere preduzeti.

"Naš cilj je da uspostavimo sigurno okruženje za sve stanovnike. Moramo i osposobiti infrastrukturu, da ponovo izgradimo uništene zgrade na prelazu", rekao je Vihter.

"Odluka o upotrebi oružja se mora shvatiti kao način da se zaštite svi životi, ali želim da naglasim da ona znači da će oružje biti korišćeno kao što to čini svaka policija u demokratskim zemljama, dakle samo u slučajevima stvarne opasnosti", rekao je on.

Portparol KFOR-a je naglasio da imaju odličnu saradnju sa Vojskom Srbije, posebno na graničnoj liniji, kao i dobre odnose sa Srpskom pravoslavnom crkvom i lokalnim srpskim stanovništvom.

Vihter je rekao da nije tačna izjava predstavnika Beograda da KFOR nastupa izvan ovlašćenja rezolucije 1244.

"Mi imamo obavezu da podržimo ovdašnju administraciju, kao i kosovske institucije", rekao je on.

Američki pripadnici KFOR-a su naredili da se sklone barikade na putu u selu Župce pored Zubinog Potoka.
Amerièki pripadnici KFOR-a kod barikada na putu u selu Župce pored Zubinog Potoka (Tanjug)
Vlada Srbije je danas pozvala predsednicu Skupštine da zakaže vanrednu sednicu.

"U osnovi nasilne operacije pokušaja preuzimanja kontrolnih punktova Jarinje i Brnjak od strane pripadnika specijalne policije ne leži želja da se uspostave red i zakon, već jasna namera da se silom i po cenu ljudskih žrtava nametne promena ukupne realnosti na severu Pokrajine", navedeno je u saopštenju Vlade Srbije, koje je objavljeno danas ranije.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je rekao posle današnjih razgovora u Zubinom Potoku da je KFOR izašao iz okvira Rezolucije 1244.

"Da smo podneli kandidaturu za NATO, sve bi bilo drugačije"

Vojni analitičar Zoran Dragišić kaže da komandant Kfora, prema Kumanovskom sporazumu, može da naloži zabranu pristupa zabranjenoj vojnoj zoni bilo kome.

Dragišić ukazuje da je ovakav rasplet događaja na Kosovu i Metohiji posledica činjenice da Srbije nije aplicirala za kandidaturu u NATO-u.

"Da smo podneli zahtev za kandidaturu - sve bi bilo drugačije. Ovako, nemamo nikakve mogućnosti da utičemo na ovakve odluke i na tok događaja", rekao je Dragišić.

On je zaključio da ima osnova za strahovanje da će međunarodne snage sada dovršiti posao koji nije uspeo Kosovskoj policiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: