Sada vanrednu sednicu zahteva Vlada

Beograd -- Vlada Srbije zatražila od predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović da za subotu zakaže vanrednu sednicu parlamenta o situaciji na Kosovu.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Đukić Dejanovićeva je rekla da vladin zahtev za sednicu još nije stigao u Skupštinu, ali da ga očekuje uskoro i da bi sednica mogla biti održana u subotu u 10 sati.

"U roku od 24 sata od momenta kada zvanično dobijem zahtev sazvaću sednicu. Ako stigne do ujutru u 9, sednica bi mogla biti održana u subotu u 10 sati", rekla je ona.

Kako je Tanjugu rečeno u vladajućoj koaliciji, sednici bi, pored premijera Cvetkovića, trebalo da prisustvuju ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda za pregovore sa Prištinom Borko Stefanović.

Dnevni red bi imao jednu tačku - izveštaj Vlade u vezi sa situacijom na Kosovu i donošenje zaključaka.

Vlada je danas pozvala međunarodne mirovne misije da "ne tolerišu jednostrane poteze Prištine usmerene na izmenu realnosti i etničke strukture u pokrajini."

"Nažalost, mnogo je indicija da su vlasti u Prištini koordinisale svoje operacije sa pojedincima iz međunarodnih institucija", konstatuje Vlada.

U osnovi nasilne operacije pokušaja preuzimanja kontrolnih punktova Jarinje i Brnjak od strane pripadnika specijalne policije ne leži želja da se uspostave red i zakon, već jasna namera da se silom i po cenu ljudskih žrtava nametne promena ukupne realnosti na severu Pokrajine, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Komandant KFOR-a Erhard Biler izjavio je da je NATO proglasio Jarinje i Brnjak za zabranjene vojne zone i zapretio primenom bojeve municije u slučaju napada.

Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović je rekao da je KFOR izašao iz okvira Rezolucije 1244.

Podsetimo, opozicija je danas pokušala da skupi dovoljan broj potpisa za vanrednu sednicu, ali nije uspela zbog animoziteta radikala i naprednjaka.
"Vratila sam im predlog uz sugestiju na koji način treba da urade taj predlog, a kao što sam u više navrata već rekla, bilo da 84 poslanika ili vlada predlože sednicu sa dnevnim redom o situaciji na Kosovo, u roku od 24 sata, koliko Poslovnik predviđa, ja ću je i zakazati", rekla je večeras Đukić Dejanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu