Beograd: KFOR izlazi iz okvira 1244

Erhard Biler: KFOR će u Brnjaku i Jarinju ostati sve dok bude potrebno, nasilnici i ubice moraju odgovarati. Borislav Stefanović: Ishod današnjih pregovora loš.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2011.

17:04

Default images

Šef pregovaračkog tima Beograda rekao da je KFOR na današnjem sastanku afirmisao stav da su zahtevi vlade u Prištini za njih legitimni.

Time je završena današnja 4-časovna runda pregovora o prelazima na severu Kosova između predstavnika Vlade Srbije i međunarodnih zvaničnika u Zubinom Potoku.

"Jasno je da Kfor izlazi iz okvira Rezolucije 1244", rekao je Stefanović u razgovoru s meštanima sela Zupče, gde je stigao odmah posle sastanka s komandantom Kfora Erhardom Bilerom u Zubinom Potoku.

On je dodao da se čini da neko iz međunarodne zajednice pokušava da podrži odluke iz Prištine.

Stefanović je rekao da su razgovori bili teški i dugi, i da on i ministar Goran Bogdanović nisu zadovoljni ishodom, te da će sutra nastaviti razgovore.
Erhard Biler u poseti vojnicima KFOR (Tanjug)
Situacija na Kosovu, posle dva incidenta, je napeta, rekao je nešto ranije komandant KFOR-a Erhard Biler, i dodao da počinioci incidenata tj. ubistva pripadnika jedinice ROSU, kao i paljenja prelaza Jarinje, moraju odgovarati.

Biler je istakao da pripadnika ROSU nema ni oko Jarinja, ni oko Brnjaka.

Izvor agencije Beta je kazao da su pregovori bili teški, neizvesni, da pomaka "nema na vidiku, niti je izvesno da će ga biti".

U razgovorima su učestvovali šef tima Vlade Srbije za razgovore sa Prištinom Borislav Stefanović, ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, komandant Kfora Erhard Biler i predstavnik EU na Kosovu Fernando Đentilini.

Njima su se priključili i predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić i načelnik Kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković.

Prištinski zvaničnici danas su saopštili da traže uspostavu pune kontrole nad carinskim prelazima na severu Kosova, koje je 26. jula pokušala da zauzme specijalna kosovska policija.

Vojska Srbije u kontaktu je sa snagama Kfora, izjavio je za B92 ministar odbrane Dragan Šutanovac. Beograd i kosovski Srbi traže da na prelazima budu kosovski službenici srpske nacionalnosti i da nema carine koja bi sprovodila odluku Vlade Kosova o zabrani uvoza robe iz Srbije.

Prelaz Jarinje danas kontrolišu vojnici Kfora. Kako javlja izveštač B92, tamo su stacionirane jake američke snage KFOR-a, koje sprovode detaljnu i rigoroznu kontrolu svih vozila.

Taj prelaz je pretvoren u zgarište.

Na prelazu Brnjak su takođe vojnici Kfora, ali i pripadnici pograničnog KPS-a i kosovski carinici albanske nacionalnosti, zbog čega su Srbi postavili barikade u selu Zupče, u opštini Zubin Potok.

Prelaz Jarinje sinoć je zapalila grupa maskiranih mladih ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: