Srpski ekstremisti spalili Jarinje

Kfor preuzima kontrolu na Jarinju, dogovorili noćas Biler, Stefanović i Bogdanović. Prethodno su sinoć desetine maskiranih ekstremista zapalili taj prelaz.

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2011.

19:09

Default images

Čuli su se i pucnji, a lokaciju su nadletali helikopteri Kfora. Novinarske ekipe su se evakuisale. Nema potvrde o povređenima.

Mladići srpske nacionalnosti, njih oko 50, došli su iz pravca Kosovske Mitrovice, zatražili da se okupljeni udalje od punkta, a potom su počeli da ruše i pale objekat na prelazu. U blizini stacionirani američki vojnici Kfora.

01:21 Postignut dogovor Kfor preuzima Jarinje. To je rezultat noćašnjeg razgovora komandanta Kfora Erharda Bilera sa predstavnicima Vlade Srbije i predsednikom opštine Leposavić. Kontrolu na admiinistrativnom prelazu Jarinje kontrolu do daljnjeg obavljaće isključivo Kfor.

Na prelazu Brnjak, za razliku od Jarinja gde će biti prisutan samo Kfor, ostaju i pripadnici kosovske policije.

00:30 Na prelazu Jarinje počeo sastanak predstavnika Vlade Srbije Gorana Bogdanovića i Borka Stefanovića sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Komadant Kfora stigao je na Jarinje nešto pre ponoći da bi se na licu mesta uverio o pričinjenoj šteti na objektima koji su zapaljeni oko 19 časova. U kraćem razgovoru sa okupljenim gradjanima, Biler je rekao da je razočaran i prebacio je lokalnim Srbima da se nisu držali dogovora.

"Da li se tako drže obećanja", zapitao je Biler.

00:00 Srbi iz Zvečana i Kosovske Mitrovice treću noć zaredom nalaze se na barikadama koje su postavljene u mestu Rudare, opština Zvečan, na severu Kosova. Srbi koji se nalaze na barikadama zabrinuti su razvojem dogadjaja, ali, kako su rekli izveštaču Tanjuga, i odlučni u nameri da se suprotstave pokušajima uvodjenja carine u ovom delu pokrajine.

23.50 Objekti na administrativnom prelazu Jarinje i dalje gore, ali vozila povremeno u oba pravca prelaze preko tog prelaza. U neposrednoj blizini administrativnog prelaza nalazi se između 200 i 300 lokalnih Srba, kao i nekoliko pripadnika KPS-a.

Na Jarinju su i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović, gde bi, kako se očekuje, tokom noći trebalo da imaju još jedan sastanak sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

23.33 Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštila da je "odgovornost i Beograda i Prištine da odmah otklone napetost i ponovo uspostave mir i bezbednost za sve".

23.19 Oliver Ivanović, gostujući u Vestima B92 u 23, kaže da će ovaj incident izjednačiti uzrok i reakciju, i da će cela kriza postati za međunarodnu zajednicu "nasilje sa obe strane".

23.11 Predsednik Srbije Boris Tadić ponovo osudio nasilje na severu Kosova i upozorio da je napad na pripadnike Kfora i Euleksa protivan interesima građana Kosova i države Srbije.

"Najoštrije osuđujem nasilje. Svaki napad huligana i kriminalaca na Kfor i Euleks dovodi u pitanje Rezoluciju Saveta bezbednosti 12 44, koja je međunarodni okvir i koja štiti mir na Kosovu i Metohiji, građane i interese države Srbije", istakao je predsednik Tadić u izjavi Tanjugu.

23.07 Kfor blokirao glavni most na Ibru koji razdvaja severni srpski i južni albanski deo Kosovske Mitrovice. U blizini mosta na severnoj strani okupili su se Srbi koji prate situaciju u gradu. Tamo je trenutno mirno, ali je situacija napeta.

23.06 Premijer Kosova Hašim Tači optužio je vlasti u Beogradu da stoje iza nereda.

"Iza ekstremista stoje predstavnici zvaničnog Beograda koji te strukture finansiraju, vođeni od predstavnika paralelnih struktura Srbije na severu Kosova", rekao je on.

22.46 Komandant Kfora, nemački general Erhard Biler rekao je večeras da je situacija na severu Kosova pod kontrolom, kao i da nema informacija da je u večerašnjim nemirima bilo povređenih.

U telefonskom razgovoru za RTK iz Leposavića, gde se trenutno nalazi, Biler je rekao da je u blizini prelaza Jarinje pucano na pripadnike Kfora.

22.22 "Posle ovoga što se desilo, mogu samo da kažem da je Priština dobila upravo ono što je htela", rekao na Jarinju šef pregovaračkog tima Srbije Borko Stefanović, javlja KIM radio.

"Ovo što se desilo je čin ekstremista i sigurno neće pomoći našim nastojanjima da problem rešimo onako kako smo želeli. Mi smo na ovom prelazu trebali da imamo novi krug razgovora sa generalom Bilerom i mislim da smo bili nadomak konačnog sporazuma", rekao je Stefanović.

22.15 Euleks je večeras osudio spaljivanje prelaza Jarinje i apelovao na ljude da sačuvaju mir. Portparol Euleksa Nikolas Hoton je izjavio da su pojačanja policije Evropske unije i Kfora poslata na drugi prelaz - Brnjak, kako bi odvratile eventualne napade, javlja AP.

SB UN zakazao je za četvrtak, na zahtev Srbije, konsultacije "iza zatvorenih vrata" o situaciji na Kosovu, rekli su Rojtersu izvori u Savetu bezbednosti.

21.33 Velike snage Kfora u koloni od 30 borbenih i vatrogasnih vozila kreću se iz pravca Kosovske Mitrovice ka Leposaviću. Kolonu iz vazduha prate i helikopteri, javlja reporter "Blica".

21.29 Administrativni prelaz Brnjak nije zapaljen i situacija na njemu je mirna, potvrđeno je agenciji Beta. Ministar Goran Bogdanović potvrdio je da na prelazu Brnjak večeras nije bilo incidenata

21.24 Policija Srbije neće dozvoliti nasilje na severu Kosova i pružiće zaštitu pripadnicima Kfora i Euleksa, poručio je direktor policije Srbije Milorad Veljović.

"Nećemo dozvoliti dolazak ekstremista iz unutrašnjosti Srbije na sever Kosova i da tamo narušavaju javni red i poredak", rekao je Veljović.

21.10 TANJUG POVUKAO VEST DA JE ZAPALJEN I PRELAZ BRNJAK.

20.58 Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica zatražio je večeras hitno sazivanje sednice Skupštine na kojoj bi se, kako je rekao, zauzeo jasan i jedinstven da Srbija mora da bude uz svoj narod na Kosovu, a od međunarodne zajednice tražilo poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

"U ovom času Srbiji je neophodno puno nacionalno jedinstvo u zaštiti našeg naroda i Kosova. Sve unutrašnje razlike i rasprave treba da ostavimo i da sve snage usmerimo na odbranu suštinskih nacionalnih i državnih interesa", rekao je Koštunica.

20.55 Objekti na administrativnom prelazu Brnjak zapaljeni su nešto pre 21 sat, javljaju izveštači Tanjuga sa terena.

"Ovo je apsolutno pogrešan način da se iskaže mišljenje, kao 17. marta 2004, govorilo se jednako o spaljivanju 35 crkava na Kosovu i džamije u Beogradu", rekao je on.

Predstavnici lokalne samouprave nisu mogli da preduprede ekstremiste da reaguju. "Ti ljudi su delimično opstali i zahvaljujući svom mentalitetu, kada se vrlo brzo organizuju naprimer na mostu u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Ivanović.

KFOR pojačao snage širom severnog Kosova

Srpski ekstremista veèeras na Jarinju (B92)
22.02 KFOR očekuje da će vrlo brzo biti uspostavljen red na prelazu Jarinje, gde će pojačati svoje snage tokom večeri, što je već učinjeno na prelazu Brnjak, saopšteno je večeras iz Glavne komande međunarodnih snaga.

"Snage KFOR-a će biti pojačane tokom večeri da bi se sprečila dalja eskalacija situacije. To će biti trajan proces i KFOR očekuje da će red biti brzo uspostavljen nakon tog pojačanja. Kfor je pojačao svoje bezbednosne mere i ličnu zaštitu i na carinskom punktu Brnjak", navodi se u saopštenju.

21.43 - KFOR helikopterima prebacuje dodatne snage na prelaz Brnjak, javlja Beta.

21.40 Američke snage KFOR-a večeras su oko 20 sati oklopnim vozilima ušle na prelaz Jarinje, javlja RTS.

21.36 Italija će pokrenuti inicijativu u EU da bi se prevazišle napetosti na severu Kosova, kaže italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini.

"Kriminalni akt, duga noć je pred nama"

20.50 Šef beogradskog pregovaračkog tima Borko Stefanović ocenio je napad na punkt kao "kriminalni akt u trenutku kad smo nadomak rešenja".

"Ministar Bogdanović i ja ćemo zajedno sa predsednicima opština i sa Srbima koji nas podržavaju učiniti sveda ovu stvar rešimo i da je niko ne iskoristi protiv nas", kazao je Stefanović.

"Duga, teška noć pred nama", rekao je on.

20.36 Euleks je pojačao policijske patrole na severu Kosova kako bi obezbedio dodatnu sigurnost povodom novonastale situacije i u stalnom je kontaktu sa misijom Kfora, saopšteno je iz misije Evropske unije na Kosovu.

Portparol Misije EU na Kosovu Nikolas Hoton rekao je da je "situacija ozbiljna, ali da trenutno nema izveštaja o povređenima."

"Pokušavamo da utvrdimo činjenice na terenu. Euleks snažno osuđuje nasilje i apeluje na mir", izjavio je Hoton.

20.35 Šef tima Beograda za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović i ministar Goran Bogdanović došli na Jarinje.

Kako javlja Tanjugov izveštač, KPS je zatvorio sve prilaze punktu, a na uzvišenju pored tog administrativnog prelaza stacionirala se grupa "do zuba" naoružanih američkih pripadnika Kfora.

Prebijeni snimatelj i montažer Tanjuga

Dim se nadvija nad spaljenim prelazom (B92)
20.31 Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je ključ za smirivanje situacije na severu u rukama Kfora, koji treba da zauzme glavne pozicije i ne dozvoli specijalnim jedinicama KPS-a da dođu u taj deo pokrajine.

Ivanović je u izjavi za agenciju Beta ocenio da je incident bila "očekivana stvar jer Srbi nisu narod koji će dozvoliti da ih neko ponižava i omalovažava".

20.16 Napadnuta televizijska ekipa Tanjuga između Leposavića i Jarinja. Nepoznati čovek je snimatelja udario kamerom, kojom mu je razbio i isekao glavu, montažer je isprebijan, a novinar je prošao bez povreda, javlja "Blic".

Poljska jedinica Kfora povukla se sa punkta Jarinje.

Građani Leposavića masovno su automobilima pošli ka tom administrativnom punktu.

Američki vojnici Kfora u oklopnim vozilima

Demoliranje poèelo oko 19 sati (B92)
20.13 Oko 20 sati američki vojnici iz sastava Kfora blokirali su put ka Kosovskoj Mitrovici, javlja reporter Bete.

Američki vojnici iz sastava Kfora blokirali su oklopnim vozilima put od Jarinja prema Kosovskoj Mitrovici, u blizini mesta Lešak, i oni nikoga ne propuštaju.

20.01 Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović osudio je večeras paljenje administrativnog prelaza Jarinje i pozvao Srbe na severu Kosova da ne dozvole da ekstremne grupe izazovu sukobe.

"Ekstremističke grupe učinile su nešto najgore, čemu se nismo nadali. Ovo što se desilo je za svaku osudu. Ne možemo ovakvim načinom rešavati probleme", rekao je Bogdanović i pozvao Srbe na severu Kosova da ostanu "prisebni i da ne dozvole da ekstremne grupe navijača urade zlodela zbog kojih će čitav narod ispaštati".

19.50 Na Trgu Republike u Beogradu ipak nije došlo do najavljenog okupljanja ekstremističkog pokreta SNP 1389, javlja "Blic". Policija legitimiše i proverava sva sumnjiva lica. Za sada nema incidenata. Incidenti na Jarinju se povezuju sa srpskim ultradesničarskim grupacijama.

19.45 Na društvenoj mreži Tviter se objavljuju informacije o pucnjavi u Leposaviću.

19.40
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović i šef pregovaračkog tima u dijalogu Beograda sa Prištinom Borislav Stefanović krenuli su sa Brnjaka prema Jarinju, javlja RTS.

Tadić: Hitno prekinuti nasilje huligana

Boris Tadiæ (Beta)
19.33 Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao da se nasilje na Jarinju odmah prekine i uspostavi mir. "Huligani koji izazivaju nasilje nisu oni koji brane i ni građane niti državu Srbiju", poručio je predsednik Srbije.

Tadić je Srbe sa Kosova pozvao na uzdržanost.

19.15 Maskirani mladići razbijaju stakla na objektima i bacaju Molotovljeve koktele i baklje. Demoliranje se odvija i uz pomoć buldožera.

19.05 Mladići sa kapuljačama na glavama bacili su Molotovljeve koktle na kućice na punktu Jarinje, a nakon toga su se čuli i pucnji i eksplozija. Molotovljev koktel je bačen i na bazu Kfora, odakle se čula eksplozija, a nakon toga su se čuli i pucnji iz rafalnog oružja. Iz tog područja vije se gusti dim.

19.01 Helikopteri nadleću šire područje administrativnog prelaza, a po visini na kojoj lete novinari ocenjuju da su Euleksovi. Više stotina ljudi je na tom prelazu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

425 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: