Ljajić: Pravi uslov za EU- Kosovo

Hapšenje Mladića i Hadžića kao uslov za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU je paravan za pravi uslov - rešavanje statusa Kosova, kaže Rasim Ljajić.

Izvor: NIN, Tanjug

Četvrtak, 28.07.2011.

11:07

Default images

"Novi uslovi mogu biti vezani samo za dve stvari - jedno su unutrašnje reforme, što moraju da prođu sve zemlje koje pretenduju da budu članice EU i to je sasvim logičan, prihvatljiv uslov, a drugi uslov, možda i prvi, biće Kosovo", kazao je on za najnoviji broj NIN-a.

"Uskoro ćemo videti da su Hadžić i drugi optuženici bili izgovor za ono što može da bude pravi razlog, a to je rešavanje statusa Kosova i Metohije", rekao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom.

Ljajić je naveo da ne očekuje da će priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije od Srbije trenutno biti postavljeno kao uslov za njen ulazak u EU, ali da u ovoj fazi može da bude uslov napredak u pregovorima između Beograda i Prištine.

"Da li će to kasnije biti postavljeno kao uslov, videćemo", naglasio je Ljajić i ocenio da je sada važno da Srbija nastavi put evropskih integracija, započne pregovore, stabilizuje demokratske institucije i ojača.

On je podvukao da je Hag često bio izgovor za "svakoga da uperi prst u Srbiju i kaže da štiti ratne zločince", iako je jedino ona trpela štetu zbog toga što oni nisu uhapšeni.

"Zašto Srbija ne može u EU? - Zato što nije izručila optuženike. Zašto nema procesa pomirenja u regionu? - Opet zbog Haga. Hag je bio izgovor za sve, a sada tog izgovora nema", precizirao je Ljajić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: