Specijalne jedinice ROSU se povukle

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU povukle su se sa severa Kosova, rekao je danas portparol kosovske policije Brahim Sadriju. Počeo sastanak s Bilerom.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 27.07.2011.

01:09

Default images

"Specijalne jedinice su obavile zadatak za koji su bile zadužene. Njihov posao je bio da omoguće carinicima da obavljaju posao", rekao je Sadriju u izjavi za Radio Slobodna Evropa, ne precizirajući šta to tačno znači.

On je rekao da su sada na administrativnim prelazima carinici i pripadnici pogranične policije i da je situacija na severu Kosova mirna.

U međuvremenu, čeka se izveštaj sa sastanka šefa beogradskog pregovaračkog tima Borka Stefanovića, ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića i komandanta Kfora Erharda Bilera, koji je počeo oko podneva. Sagovornici je trebalo da se sastanu u Jarinju, ali je mesto sastanka naknadno izmenjeno, pa su se sreli u Zvečanu.

Kako javlja Tanjug, sastanku prisustvuju i predstavnici Srba sa severa Kosova i episkop raško-prizrenski, vladika Teodosije.

Noć u Jarinju protekla je mirno, a Srbi, koji su drugu noć zaredom proveli na barikadama kod administrativnog prelaza, očekuju potvrdu postignutog dogovora - potpuno povlačenje specijalaca kosovske policije.

Na prelazu ima nekoliko desetina Srba iz opštine Leposavić koji su, poučeni iskustvom od utorka ujutru kada su se kosovski specijalci prvo povukli, a posle nekoliko sati ponovo pokušali da preuzmu prelaz Brnjak, odlučili da ostanu na barikadama tokom cele noći.

Šef tima Beograda za dijalog sa Prištinom Borko Stefanović nešto ranije danas je rekao novinarima da je s komandantom Kfora Erhardom Bilerom dogovoreno i da svi putevi na severu Kosova budu deblokirani za saobraćaj, da na administrativnim punktovima budu raspoređeni pripadnici kosovske policije srpske nacionalnosti i da se to raspoređivanje obavi najkasnije do danas u osam sati.

Međutim, načelnik Kosovsko-mitrovičkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je agenciji Beta da još nije počelo povlačenje pripadnika specijalne jedinice policije Kosova.

"Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije još uvek su u bazi Kfora u blizini administrativnog prelaza Jarinje, gde su juče dovezeni helikopterom", kazao je Nedeljković agenciji Beta.

Podsetimo, prema ranijem dogovoru, jedinice ROSU je trebalo da počnu da se povlače u 8 sati jutros.

Noć protekla mirno

Pripadnik specijalne jedinice ROSU (Beta)
Inače, noć na severu Kosova protekla je mirno, a oko 200 Srba je ostalo na barikadama u mestu Rudare, u opštini Zvečan. Srbi drže u blokadi i magistralni put koji vodi prema Raškoj i prelazu Jarinje i, kako javljaju reporteri s lica mesta, tu će i ostati danas iz predostrožnosti.
Mirno je i u Kosovskoj Mitrovici. Na mostu na Ibru, koji razdvaja severni i južni deo grada, nema čak ni uobičajene patrole kosovske policijske službe, a policajaca ima tek na južnoj strani mosta, gde je, kao i obično, parkiran i jedan kamion Kfora.

Tanjugov reporter javlja i da Albanci iz južnog dela Kosovske Mitrovice i večeras dolaze automobilima do naselja Bošnjačka mahala u severnom delu grada i kupuju benzin, iako je vlada u Prištini zabranila uvoz robe iz Srbije.

U severnom delu Kosovske Mitrovice nafta se prodaje na improvizovanim benzinskim pumpama i to po nižim cenama nego u ostalim krajevima Kosova i Metohije.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je Tanjugu da su ljudi uznemireni zbog poslednjih dešavanja u toj opštini i da će ostati na blokadama do jutra, ali i narednih dana.

U pucnjavi kod Zubinog Potoka, kada je grupa pripadnika KPS u dva džipa pokušala da se vrati na prelaz Brnjak koji su tri sata ranije napustili, danas je pod još nerazjašnjenim okolnostima ranjen kosovski policajac Enver Zumberi. On je u utorak uveče podlegao povredama.

Portparol Kosovske policije Arber Beka rekao je Tanjugu da je još jedan kosovski policajac hospitalizovan u kiliničkom centru u Prištini, ali da nije životno ugrožen.

Mirno je i u Leposaviću, ali se Srbi, koji su od sinoć na delu puta ka administrativnom prelazu Jarinje postavili barikade, ne razilaze.
Jarinje (Tanjug)
Izveštači kosovskih medija javljaju da na severu nema okupljanja, niti prepreka na putevima prema prelazima Jarinje i Brnjak.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi je za prištinske medije izjavio da Policija Kosova i pripadnici Carine Kosova rade na
tim prelazima i "ostvaruju reciprocitet u trgovinskim odnosima sa Srbijom".

Istovremeno, predstavnici vlasti Srbije izjavljuju da na prelazima nema pripadnika Policije i Carine Kosova, i najavljuju da će se u
sredu pripadnici specijalnih snaga policije Kosova ROSU povući sa tih prelaza, pošto je, kako kažu, o tome postignut sporazum sa
komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhardom Bilerom.

Kosovski specijalci su u ponedeljak oko 22 sata zauzeli administrativni punkt Brnjak, ali su se u utorak pre podne odatle povukli da bi nekoliko sati kasnije ponovo pokušali da ga preuzmu. Pokušaje da zauzmu Jarinje u noći između ponedeljka i utorka sprečili su Srbi iz Leposavića, postavljanjem blokada kroz grad.

Posle više od 20 sati, reagovanja Beograda kao i međunarodne zajednice, u utorak uveče je, u drugom pokušaju, potvrđen dogovor o povlačenju pripadnika Rosa u Prištinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: