Ivanović: Rešenje u rukama KFOR-a

Beograd -- Sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović kaže da je ključ za smirivanje situacije na severu Kosova u rukama KFOR-a, koji treba da zauzme glavne pozicije.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Oliver Ivanović je, gostujući u Vestima B92, rekao da će incident izjednačiti uzrok i reakciju, pa će za međunarodnu zajednicu sve postati nasilje sa obe strane.

"Ovo je apsolutno pogrešan način da se iskaže mišljenje, kao 17. marta 2004, govorilo se jednako o spaljivanju 35 crkava na Kosovu i džamije u Beogradu", rekao je on.

"Predstavnici lokalne samouprave nisu mogli da preduprede ekstremiste da reaguju. Ti ljudi su delimično opstali i zahvaljujući svom mentalitetu, kada se vrlo brzo organizuju na primer na mostu u Kosovskoj Mitrovici", rekao je Ivanović na B92.

On je danas ranije rekao i da je ključ za smirivanje situacije na severu u rukama Kfora, koji treba da zauzme glavne pozicije i ne dozvoli specijalnim jedinicama Kosovske policije da dođu u taj deo pokrajine.

Ivanović je ocenio da neodlučnost Kfora i nesigurnost koja zbog toga nastaje navodi narod na samoorganizovanje.

Prema njegovim rečima, Kfor mora da zauzme sve ključne pozicije, a ako to ne uradi, ostaje mogućnost da na sever upadnu specijane jedinice kosovske policje - ROSU ili Albanci, što bi stvorilo veliku napetost.

"Pozivam Bilera da zauzme sve ključne tačke, da kontroliše red i zabrani približavanje specijanih jedinica kosovske policije, ili bilo kakve albanske jedinice na sever, jer će Srbi samo tako biti mirni i sigurni", kazao je on.

Ivanović kaže da je incident na administrativnom prelazu Jarinje "očekivana stvar, jer Srbi nisu narod koji će dozvoliti da ih neko ponižava i omalovažava"

"Svako ko poznaje mentalitet ovog naroda zna da Srbi neće dozvoliti da ih neko ponižava i omalovažava i da neće dozvoliti jednostrane poteze Prištine", kazao je Ivanović.

On je dodao da nakon poslednjih događaja očekuje ostavku kosovskog ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija.

Desetine maskiranih ekstremista zapalile su oko 19 sati prelaz Jarinje na severu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 58 idi na stranu