Jeremić se sastao sa Ban Ki Munom

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić sastao se u sedištu UN u Njujorku sa generalnim sekretarom svetske organizacije Ban Ki-Munom.

Izvor: B92

Sreda, 27.07.2011.

18:01

Default images

Nije poznato da li će moći da prisustvuje zatvorenim konsultacijama Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Konsultacije SB UN u Njujorku počele su nešto posle 21 sat, ali će o najnovijem razvoju događaja na KiM biti reči u okviru druge tačke dnevnog reda. Prva tačka je Sudan.

Za sada je poznato da učestvuje samo 15 zemalja članica SB. To je izjavio portparol Misije Nemačke, predsedavajuće SB UN, Aleksandar Eberl.

Diplomatski izvori u UN rekli su Beti da se još razmatra mogućnost da Jeremić ipak prisustvuje konsultacijama Saveta bezbednosti UN.

Pred zasedanje Saveta bezbednosti UN šef srpske diplomatije rekao je da će od SB UN zatražiti da osudi unilateralnu upotrebu sile na Kosovu.

Jeremić je dodao da je potrebna brza akcija međunarodne zajednice da ne bi došlo do daljeg nasilja.

Pred početak konsultacija u SB UN, Jeremić je rekao da "veruje da upotreba sile nije prihvatljiva u međunarodnoj zajednici, posebno u sred nečega što je viđeno kao dijalog dobre volje između dve strane", prenosi Glas Amerike.

Na pitanje da li je situacija na Kosovu i dalje "bure baruta", ministar spoljnih poslova Srbije je kazao da je situacija trenutno mirna, iako i dalje postoje blokade puteva i velika napetost na celoj teritoriji.

"Dobar početak je da se jasno utvrdi šta je izazvalo nasilje, ko je naredio naoružanim ljudima da uđu u srpska područja na Kosovu, da se utvrdi da li je medjunarodna zajednica znala za to, ili je bila iznenađena", zakljuičio je Jeremić.

Zbog novonastalih incidenata na Kosovu, na zahtev Srbije, u Njujorku će biti održane konsultacije o trenutnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Na njima bi, prema rečima portparola nemačke misije, trebalo da bude saslušan izveštaj Odeljenja za mirovne operacije UN, nakon rasprave o drugim pitanjima

Srbija je odmah nakon izbijanja incidenata, pre dva dana, tražila hitno održavanje sednice SB, kojem ovog meseca predsedava Nemačka.

Portparolka UN Eri Kaneko je prethodno rekla da nije sigurna da će Jeremić moći da se obrati učesnicima konsultacija "iza zatvorenih vrata", ali je dodala da je njegovo obraćanje moguće na otvorenoj sednici SB, koja bi mogla da usledi nakon konsultacija.

Ona nije mogla da precizira da li će i kada bi otvorena sednica SB mogla da bude održana, rekavši da to zavisi od toga kakav će zaključak večeras biti donet na konsultacijama.
Portparol Misije Nemačke pri UN Aleksander Eberl ranije je naveo da se Savet bezbednosti saglasio da održi zatvorene konsultacije kako bi informisao članice Saveta o nedavnim događajima na Kosovu.

Konsultacije u Njujorku "iza zatvorenih vrata" prvobitno su bile zakazane za četvrtak pre podne, ali su zatim uz asistenciju nekoliko zemalja pomerene za po podne.

SB UN je, na kraju, izabrao kompromisno rešenja i za četvrtak zakazao konsultacije iza zatvorenih vrata, umesto javnog sastanka, rekao je Rojtersu neimenovani diplomata.

"Odluku o održavanju vanredne sednice donosi SB u celini. Nemačka će, kao predsedavajuća, zahtev Srbije staviti na diskusiju na današnjoj sednici Saveta" , rečeno je u Berlinu.

Predstavnik Ministarstva je preneo da "Nemačka sa zabrinutošću prati događaje na severu Kosova" i da se savezni ministar inostranih poslova Gido Vestervele "redovno obaveštava o aktuelnom stanju na Kosovu", rečeno je u ministarstvu.

Berlin, kako je istaknuto, "poziva sve strane da doprinesu deeskalaciji i smirivanju situacije".

Ivanović očekuje osudu nasilja

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović očekuje da će na sednici SB u Njujorku biti osuđeno nasilje na obe strane, i kaže da Srbija nikako ne može biti jedina odgovorna za ono što se desilo na administrativnom prelazu Jarinje.

"Efekti sednice će biti, pre svega, da se osude neki individualni, avanturistički potezi pojedinaca u međunarodnoj zajednici, koji su podržali Hašima Tačija i njegovu vladu", kazao je on, ali nije hteo da odogovori na pitanje ko su ti pojedinci.

"Sasvim sigurno da pojedine zapadne diplomate na Kosovu, među onima koji su priznali nezavisnost Kosova, su imali aktivno učešće u ovoj odluci Hašima Tačija da pošalje jedinicu na sever i da tako tvrd bude u nastojanjima da tu jedinicu po svaku cenu pozicionira na gejt 1 i 31", kazao je Ivanović, gostujući u Vestima TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: