Akcija KPS, napeto na severu Kosova

Specijalne jedinice KPS-a zauzele administrativni prelaz Brnjak na severu Kosova, pokušavaju preuzeti i Jarinje, ali ih blokadom sprečavaju Srbi iz Leposavića.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 25.07.2011.

23:18

Default images

Tanjug prenosi da Kfor sada drži u blokadi prelaz Brnjak kod Zubinog Potoka, gde su u ponedeljak uveče došli pripadnici specijalne jedinice KPS ROSU.

Potpredsednik opštine Zubin Potok Srđan Đurović izjavio je da na ovom prelazu tokom noći i rano jutros nije bilo incidenata, da Srbi mirno protestuju i da im Kfor onemogućava prilaz samom prelazu.

RTS je prethodno javio da je na barikadama kod Zubinog Potoka uhapšeno četvoro Srba.

Tanjugovi reporteri s mesta zbivanja javljaju da se nešto posle tri sata u mestu Rudare, na putu Leposavić - Raška, ka prelazu Jarinje, čula pucnjava iz automatskog oružja.

Pripadnici Specijalne kosovske policije ROSU rano jutros oko 03.30 sati povukli su se iz Leposavića putem ka Mitrovici, javlja Tanjugov izveštač sa mesta zbivanja.

U oko 40 vozila specijalci KPS su nešto ranije, preko Leposavića, pošli ka Jarinju da bi preuzeli kontrolu nad tim administrativnim prelazom, ali su ih u tome sprečili Srbi koji su se u Leposaviću masovno okupili i napravili blokadu na putu.

Tanjug je preneo i da se u Kosovskoj Mitrovici noćas između 2 i 3 sata čula pojedinačna i rafalna pucnjava. Jake snage Kfora i Euleksa noćas su blokirale most u Kosovskoj Mitrovici. Na oko 300 metara od mosta bilo se okupilo oko 200 Srba, incidenata nema. Jake snage Kfora su primetne na prilazima gradu.

Mitrovicu povremeno nadleću helikopteri, dok pojedine punktove u gradu obezbeđuje i Euleks policija.

Specijalne jedinice kosovske policije blokirale su saobraćaj na magistralnom putu ispred ulaza u Leposavić, prema punktu Jarinje i ne dozvoljavaju bilo kakvo kretanje prema tom prelazu i gradu na severu Kosova i Metohije.

KPS je u punoj opremi sa šlemovina na glavi i specijalnim policijskim vozilima. Na delu puta kod Leposavića bliže ka Jarinju, Srbi su na svojoj barikadi blokirali put koji su nasuli peskom i poprečili kamione i teška vozila.

Oko tri sata ujutru, situacija je mirna i nema incidenata.

Portparol Kfora Hans Diter Vihter izjavio je za Tanjug da Kfor preduzima akcije u cilju smanjivanja napetosti na kontrolnim punktovima Brnjak i Jarinje i da je u Zvečanu rastavio pripadnike kosovske policije i Srbe koji protestuju zbog pokušaja kosovskih specijalnih jedinica da preuzmu te punktove.

"Koliko znam, Kfor je bio u Zvečanu i rastavio policijske jedinice i Srbe koji protestuju. Situacija je trenutno mirna", rekao je Vihter.

On nije upoznat sa dešavanjima kod Zubinog Potoka, gde je, kako je naveo, bilo blokade puteva, i nije mu poznato da li su one uklonjene.

Prethodno se jedna specijalna jedinica KPS-a ROSU povukla iz mesta Rudare kod Zvečana. Do povlačenja je došlo posle razgovora komandanta Kfora Erharda Bilera i Hašima Tačija.

Prethodno je, prema saznanjima B92, komandant Kfora general Biler kreno ka mestima Rudare i Rudnica, a zbog blokade puta koju su postavili građani severa Kosova između Leposavića i Leška barem jedna specijalnih jedinica KPS-a ROSU ne može da prođe.

Biler je razgovarao i sa lokalnim liderima Srba i apelovao na njih da situaciju drže pod kontrolom.

Međutim, kako javlja izveštač Tanjuga sa mesta zbivanja, nije došlo do povlačenja, već do pomeranja specijalaca u pravcu prema južnom delu Kosovske Mitrovice.

Biler je izrazio želju da se tokom ranih jutarnjih sati u Leposaviću sastane sa ministrom za Kosovo i Metohiju Goranom Bogdanovićem, koji je zajedno sa Borkom Stefanovićem, šefom pregovaračkog tima Beograda, noćas krenuo na Kosovo. Biler će, zbog blokade, do Leposavića ići alternativnim putnim pravcem.

"Ovo ni u kom slučaju nije akcija Euleksa. U bliskoj saradnji sa Kforom nadgledamo razvoj situacije", rekao je portparol Euleksa Nikolas Hoton.

Izvor u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju rekao je da su u ponedeljak uveče građani blokirali puteve u Leposaviću, selu Rudare i Zubinom Potoku na severu Kosova.

Izveštač RTK-a sa prelaza Brnjak je javio da za oko sedamdeset pripadnika KPS-a stiže pojačanje Kfora.

Srbi kod Leposavića, kako je javio novinar RTK, put su blokirali kamionima sa peskom, a doneli su i balvane.

Prema izveštaju RTK, Srbi su kamenicama zasuli i nekoliko vozila Kfora koja su se tu dovezla, nakon čega su se pripadnici Kfora povukli.

Izveštač agencije Beta sa severa Kosova javio je da su tokom noći pregovarali lokalni Srbi i predstavnici specijalne policije i da je situacija bila napeta.

KIM radio je javio da je glavni put u Zubinom Potoku blokiran kamionima, a na samom putu je bilo i nekoliko stotina građana. Specijalne jedinice KPS-a ROSU pokušale su u ponedeljak uveče da zauzmu administrativne prelaze Brnjak i Jarinje.

Nakon vesti o prolasku džipova sa specijalcima, građani Zubinog Potoka i Kosovske Mitrovice izašli su na glavne puteve i blokirali raskrsnice.

KIM radio prenosi i da je situacija vrlo napeta, a u jednom trenutku do ljudi koji stoje na ulici došlo je vozilo Kfora koje se nakon nekoliko minuta udaljilo, ispraćeno zvižducima okupljenih.

Prema nezvaničnim informacijama KIM radija, u Rudaru kod Zvečana je došlo do incidenata, a vozila sa pripadnicima specijalnih jedinica policije su nastavila put ka Leposaviću.

Tanjug prenosi da su se u Zubinom Potoku noćas čule i sirene za uzbunu.

Prvi pokušaj Prištine da kontroliše celo Kosovo

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi izjavio je da su na severnom delu Kosova, koji je pod srpskom kontrolom, raspoređene specijalne jedinice kosovske policije u nastojanju da preuzmu kontrolu nad dva sporna granična prelaza sa Srbijom, javio je AP.

Redžepi je kazao da je ova operacija preduzeta tokom noći kako bi se sprovela zabrana ulaska robe iz Srbije.

On je kazao da 40 policajaca kontroliše jedan kontrolni punkt, dok je druga grupa u napetoj situaciji sa lokalnim srpskim stanovništvom, koje blokira pristup drugom kontrolnom punktu

Kosovska ministarka za trgovinu i industriju Mimoza Kusari Ljilja izjavila je prethodno da je bilo neophodno da specijalne snage kosovske policije preuzmu kontrolu nad dva granična prelaza kako bi se uvela nova zabrana na uvoz robe iz Srbije.

List "Koha ditore" piše da je "ovo prvi pokušaj kosovskih vlasti da prošire vlast na celu teritoriju Kosova". Nejasno je kakvu ulogu u ovom trenutku igra Euleks policija, jer kosovski mediji javljaju da je policija EU zaustavila pokušaj kosovske policije da dođe do Zvečana i dalje do prelaza Rudare, nedaleko od Raške.

"Ovo ni u kom slučaju nije akcija Euleksa. U bliskoj saradnji sa Kforom nadgledamo razvoj situacije", izjavio je portparol Euleksa Nikolas Hoton, a prenosi RTS.

Radio-televizija Kosova prenela je u ponedeljak veče da je kosovska policija počela akciju preuzimanja administrativnih prelaza sa Srbijom po naređenju premijera Kosova Hašima Tačija.

Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković je potvrdio da je kosovska policija večeras preuzela administrativni prelaz Brnjak.

Izveštači Radio-televizije Kosova sa mesta zbivanja potvrdili su da su specijalne policijske jedinice ROSU u ponedeljak uveče preuzele prelaz Brnjak, da su u blizini prelaza Jarinje, ali da put blokiraju četiri kamiona sa peskom i grupa lokalnih Srba.

Za te prelaze bila je odgovorna carina Euleksa, a na njima su radili i Srbi koji su zaposleni u policiji Kosova.

Zamenik premijera Kosova i ministar pravde Hajredin Kuči izjavio je da je akcija preuzimanja prelaza Jarinje i Brnjak legitimni akt koji je Vlada Kosova odlučila da preduzme i da to nije akcija protiv građana koji tamo žive, već ima za cilj uspostavljanje reda i zakona na severu Kosova.

Upitan da li se akcija vodi u koordinaciji sa međunarodnim institucijama na Kosovu, Kuči je za RTK izjavio da "Vlada Kosova uvek koordinira svoje aktivnosti sa međunarodnim predstavnicima, jer je međunarodna zajednica priznala Kosovo kao jedinstvenu i celovitu državu".

"U ovoj aktivnosti verujem da je došlo do koordinacije sa Euleksom i Kforom dok institucije Kosova ostvaruju svoje ustavne funkcije", kazao je Kuči.

U Euleksu je, međutim, rečeno da su od predstavnika medija saznali za akciju kosovskih specijalnih jedinica ROSU, da još ne mogu ništa da kažu, ali da će se uskoro oglasiti. Istovremeno, vlasti u Prištini sprovode "čistku" Srba na komandnim funkcijama u lokalnim policijskim službama na severu pokrajine, a lokalni Srbi se okupljaju na više mesta na severu pokrajine.

Nešto ranije je stigla i vest da je premijer Kosova Hašim Tači smenio generalnog direktora policije Kosova Rešata Malićija, što je potvrđeno u ponedeljak uveče iz Vlade Kosova.

Podsetimo, Vlada Kosova je u sredu donela odluku da zabrani uvoz robe iz Srbije. Priština je navela je da odluka predstavlja odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine i što onemogućava izvoz sa Kosova u Srbiju.

Ivanović: Situacija može da eskalira

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović upozorio je da bi situacija na severu Kosova mogla da "eskalira".

"Situacija je prilično napeta, to je nepromišljen gest za koji nema obrazloženja", rekao je Ivanović, govoreći o odluci prištinske strane da specijalna jedinica policije preuzme prelaze.

On je naveo da je razgovarao s predstavnicima međunarodne zajednice i da očekuje reagovanje Kfora i Euleksa.

Ivanović je kazao da se "glavna napetost očekuje ujutru" i da postoji opasnost da situacija "eskalira".

"Kada se to nadoveže na odluku o zabrani ulaska robe, to pokazuje veoma koherentan plan", rekao je državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

173 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: